Георги Свиленски: Кога за последен път Радев, Йотова и Маринов се срещнаха със социалисти, че да говорят от тяхно име?

„БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани. За съжаление, и този път не се получи.“ Това коментира по отношение на третия мандат заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Президентът забави четири месеца връчването на мандатите без никой да е искал това от него. Стана забавяне четири месеца, а държавата остане без бюджет. Затова говорим, че парламентаризмът е застрашен. Измества се управлението на друго място“, посочи Свиленски.

По неговите думи забавянето би било оправдано, ако служебното правителство бе внесло бюджет и парламентът да го приеме, но това не се е случило. „Единствената кауза, за която се бавеха мандатите, беше да се изпрати оръжието за Украйна, да се купят вторите самолети F-16, а пари за социални политики да няма“, изтъкна социалистът.

Георги Свиленски заяви, че БСП иска да се спазват Конституцията и разумните срокове, а президентът е нарушил приетите норми и е създал прецедент и в бъдеще да бъде бавено връчването на мандатите с месеци.

„Откъде-накъде председателят на Стратегическия съвет проф. Маринов говори от името на социалистите? Кога за последен път Александър Маринов, Румен Радев и Илияна Йотова се срещнаха със социалисти? Да излязат и да кажат: „Бяхме на събрание на основна партийно организация в еди-коя си община и социалистите ни казаха, че не харесват ръководството, харесват президентската институция и техните действия. Ние се срещаме с тях всяка седмица. Политиките, които водеше служебния кабинет, нямаха нищо общо с политиките, които очакваха социалистите – пълен разлом между двете очаквания“, коментира депутатът от БСП за нападките от страна на представители на Президентството.

По думите на Георги Свиленски „Продължаваме промяната“ имат 70-80% общи гласувания с ГЕРБ и ДПС. „Тази коалиция и задруга, за която говорят, да я насочат към себе си, не към БСП. БСП е последователна – не подкрепихме първия мандат на ГЕРБ, казахме, че няма да подкрепим мандат на ДПС и „Възраждане“. Не влязохме в никакви коалиции, за които говори Мая Манолова, с ДПС и ГЕРБ. И трябва да се напомня, че тя беше избрана с гласовете на ГЕРБ. Тя ходи и чука на врата на Борисов да иска подкрепа, за да стане омбудсман“, посочи социалистът, добавяйки че БСП няма да промени решението си по тази тема: „Докато този модел не се отстрани от държавното управление, ние няма да си променим тази позиция.“

„БСП ще отстоява парламентарна република и ще се бори с всеки, които използва модела „Борисов“ за употребяване на властта“, категоричен бе Свиленски.

Заместник-председателят на ПГ на левицата каза още, че решението на парламента за новите реактори за „Козлодуй“ е противоконституционно и е убеден, че то ще падне в Конституционния съд. „Когато става дума за защита на националните интереси, БСП ще подкрепи всяка една инициатива“, подчерта Свиленски.

„Предстои ни редовно заседание на Конгреса на БСП. На него ще бъде приета концепция за нов устав на партията и концепция за нова програма – да видим какво е модерното ляво, защото то не е Истанбулската конвенция и признаването на еднополовите бракове. Предстои да приемем и платформа за местните избори. С това ще се занимава Конгресът, а не със смяна на ръководство и председател. Нашите членове ще могат да се произнесат по тази тема следващата година на пряк избор „, каза Георги Свиленски за предстоящия Конгрес на БСП. По неговите думи в момента сред редовите социалисти няма желание за смяна на ръководството.

Свиленски коментира и темата за новото ляво обединение: „Тези хора напуснаха БСП. Те бяха депутати от БСП и станаха това, което са, благодарение на БСП. Ние вече сме говорили за обединение. С Татяна Дончева говорихме за коалиция – тя поиска повече избираеми места, отколкото БСП искаше. При тях единствената тема за разговор са места в листите. И ще видите, че когато седнат да си подредят листите, ще се разделят много бързо.“

Той припомни, че ръководството на БСП е отправило призив бившите членове да се завърнат в партията. „Ако искат, да се върнат в основната организация и да работят за победата на БСП. Кои ще бъдат политиките на БСП и представителите на БСП го решават социалистите, не го решава нито Корнелия Нинова, нито Изпълнителното бюро. Социалистите, ако издигнат Татяна Дончева и я изберат преференциално, ще стане и депутат. Това е начинът, по който се развива политиката в България. Но не може някакви хора просто да се съберат математически, защото в политиката 2 и 2 обикновено прави 2 и половина, но 0 и 0 със сигурност прави 0“, каза още Георги Свиленски.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *