Големите финансови компании остават ангажирани с изкопаемите горива

Citigroup Inc. и Bank of America Corp. са осигурили по-голяма подкрепа за експанзията на компаниите за изкопаеми горива в сравнение с всички други кредитори, които твърдят, че целят да постигнат въглероден неутралитет по отношение на своите финансови операции и активи, става ясно от нов анализ, цитиран от Bloomberg.

Листнатите на Wall Street фирми, които се присъединиха към Алианса за въглеродно неутрално банкиране (Net Zero Banking Alliance), който беше основан през април 2021 г., са допринесли с най-малко 53 млрд. долара в комбинирано кредитиране на петролни, газови и въглищни дружества, чиито операции все още нарастват, показва анализ на Reclaim Finance. Citi е отговорна за 31 млрд. долара от тях, посочва френската организация с нестопанска цел.

Констатациите са част от по-широк анализ на действията на финансовата индустрия, откакто Glasgow Financial Alliance for Net Zero беше създаден преди почти две години. Оттогава банките са предоставили най-малко 269 млрд, долара общо финансиране на компании за изкопаеми горива, които все още разширяват дейността си, изчислява Reclaim Finance.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) каза още през 2021 г., че незабавното спиране на ново финансиране на изкопаеми горива е от ключово значение за гарантиране, че глобалните температурите няма да се повишат над 1,5 градуса по Целзий. Анализът на Reclaim Finance не разкрива частта от банковото финансиране, която отива към нови проекти за изкопаеми горива, а вместо това обхваща паричните потоци към компании с планове за разширяване, като Saudi Aramco. Организацията изтъква, че не е успяла да намери адекватни данни на ниво проект и че инвестициите в разширяване на индустрията служат като заместител.

Ангажиментите за въглероден неутралитет „трябва да изискват финансовите институции да казват на клиентите си, че ще оттеглят подкрепата си, ако не прекратят експанзията“, изтъква Пади Маккъли, автор на доклада.

И докато финансовата индустрия често изтъква своите нарастващи инвестиции в зелени проекти, екоактивистите казват, че това не намалява вредния ефект от продължаващото разширяване на бизнеса с изкопаеми горива.

„Спешно трябва да намалим финансирането в защита на климата“, изтъква Ал Гор, бивш вицепрезидент на САЩ, който сега председателства Generation Investment Management.

Проучването на Reclaim Finance също така разгледа инвестиционната индустрия, където установява, че BlackRock Inc. е най-големият поддръжник на фирми за изкопаеми горива, които се разрастват, притежавайки малко над 190 млрд долара в акции и облигации на компании, които все още разработват операции с петрол, газ и въглища. Стойността при Vanguard Group е 184 млрд. долара.

Анализът „засега със сигурност подкопава доверието и полезността на GFANZ“, подчертава Маккъли, добавяйки: „Определено е необходима държавна регулация“.

Говорител на GFANZ каза, че докладът Reclaim Finance се фокусира върху „важен аспект от енергийния преход“.

„Ясно е, че трябва да се свърши много работа“ и занапред членовете на GFANZ „ще опишат подробно как финансират прехода на енергийния сектор, когато публикуват своите междинни цели и планове за преход“, така че обществеността да може да проследи техните претенции, добавя говорителят.

От Citi посочват, че стратегията на банката за климата отразява нейната цел за „подпомагане на отговорния преход към икономика без емисии, като същевременно поддържа постоянен достъп до енергия и увеличено финансиране на нисковъглеродни енергийни решения. Ангажиментът на Citi за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. е подкрепен от амбициозни цели за 2030 г. за нашите емисии, финансирани от енергия и електроенергия, и ние работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти, за да подкрепим усилията им да декарбонизират бизнеса си“ .

Говорител на BlackRock се позова на последното изявление на фирмата относно въглеродния неутралитет, в което се казва, че „климатичният риск е инвестиционен риск“. BlackRock също посочи войната в Украйна като „ярко напомняне за предизвикателствата на справедливия и организиран енергиен преход“ и предупреди, че тя „може да предизвика краткосрочни увеличения на търсенето на изкопаеми горива“.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос във вторник, главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк каза, че фирмата „работи с енергийни компании, а не срещу“ тях. Той също така изтъкна, че е продажба, защото тя премества въглеродно-интензивни активи от публични в частни ръце.

От началото на 2021 г. членовете на GFANZ нараснаха до над 550 компании, които контролират активи на обща стойност 150 трлн. долара. Марк Карни, бивш управител на Английската централна банка (АЦБ) и главен архитект на GFANZ, призова правителствата и регулаторните органи да направят повече, за да подкрепят прехода на финансовата индустрия.

Организацията на обединените нации призова GFANZ и други доброволни инициативи да затегнат надзора. В крайна сметка правителствата ще трябва да изискват и регулират такива ангажименти, изтъква експертна група на ООН.

Банките също имат съмнителни политики относно климата, когато става въпрос за финансиране на месната и млечната промишленост, която е голям източник на метан. Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. и HSBC Holdings Plc оглавяват списъка, става ясно от проучване на Planet Tracker и Changing Markets Foundation.

Reclaim Finance заяви, че анализът показва, че членовете на GFANZ като цяло нямат политики, които предоставят адекватни ограничения върху кредитирането, отписването и инвестирането в компании за изкопаеми горива. Освен призива за по-строги политики за тези енергийни ресурси, организацията посочва, че участниците в този ангажимент трябва да съгласуват своите програми за политическо лобиране, за да постигнат целите за въглероден неутралитет.

„GFANZ все още има потенциала да се обедини и да играе полезна роля в тласъка на частния финансов сектор да върви по-бързо“, смята Маккъли.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *