Гърция удвои инвестицията в имот срещу „златна виза“

От януари 2023 г. Гърция повиши минималната стойност на инвестицията в имот, изисквана по програмата ѝ „Златна виза“, една от най-популярните по рода си за богати чужденци, които искат да се сдобият с местожителство в Европа. Сумата беше удвоена от 250 хил. на 500 хил. евро, пише списание Forbes.

Новата минимална стойност в момента на покупката ще се прилага за единичен имот в северната част на страната, централните и южните квартали на Атина, островите Миконос и Санторини и община Солун.

Предишната минимална стойност от 250 хил. евро ще бъде запазена за останалата част от страната. Програмата „Гражданство срещу инвестиция“ или „златна виза“ позволява на граждани на трети страни да се сдобиват с местожителство в Гърция, ако инвестират в недвижим имот и отговарят на конкретни условия.

Решението, което беше одобрено от парламента в края на декември, е мотивирано от факта, че според премиера Кириакос Мицотакис инвеститорите, купуващи гръцки имоти, особено в Атина и други популярни дестинации, изтласкват гърците от пазара и повишават цените на наемите.

Мицотакис допълни, че новите поправки целят да направят имотите по-достъпни за гръцките граждани.

Чужденци, които вече са получили постоянно местожителство чрез инвестиция, могат да го възобновят, ако докажат, че все още притежават имота.

„Златната виза“ се издава до два месеца след подаването на заявлението и допълнителните придружаващи документи.

Крайният срок е 31 декември 2023 г. за хора, които вече са кандидатствали и са в процес на закупуване на имот в райони, където лимитът на инвестицията не е променен.

Треска за „златни визи“

Търсенето на гръцки „златни визи“ нараства главоломно – сумата на чуждестранните инвестиции в имоти е достигнала 414,4 млн. евро през второто тримесечие на 2022 г., ръст с 67 на сто спрямо същия период на 2021 г.

Гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи, че една трета от сделките с имоти в Гърция в последните години са свързани с покупки, направени конкретно за придобиване на „златна виза“.

Най-популярни са луксозните къщи в центъра на Атина, по Олимпийската ривиера и в популярни туристически райони.

Новият закон даде нов силен тласък на чуждестранни купувачи да придобият имот, преди лимитът за получаване на гръцко местожителство да бъде повишен от 250 хил. на 500 хил. евро, съобщават местните медии.

Интересът е особено силен сред китайските купувачи, които са се сдобили с почти 6000 „златни визи“ от 2014 г. насам.

Нов рекорд на чуждестранните инвестиции в имоти

Въпреки силното противопоставяне на програмите „златна виза“ от Европейската комисия Гърция е особено отворена за чуждестранни инвестиции в замяна на визи в последните години, като очакванията са 2022 г. да отбележи рекорд на покупките на имоти от чужденци.

Инвестираният международен капитал в недвижими имоти през първото полугодие на м. г. е нараснал с над 60% спрямо предходната година, което кара анализаторите да прогнозират, че 2022 г. ще постави нов рекорд.

„Златните визи“ предлагат на богати хора възможността да си купят правото на местожителство – понякога без дори да пребивават в страната. Те служат като „златна“ възможност за инвестиране в Европа и ползване на произтичащите от местожителството привилегии.

„Златната виза“ позволява на основния инвеститор и семейството му да живеят, работят, учат и получават здравни грижи в страната. Много подобни визи осигуряват бърза писта за гражданство, като улесняват целия процес.

Макар че програмата се предлага в редица страни членки на ЕС, тя често е критикувана от представители на съюза, тъй като според тях отваряла вратите за незаконни дейности, включително пране на пари и корупция.

Европейската комисия призовава страните членки, които имат подобни програми, да ги прекратят възможно най-скоро заради престъпни дейности и риск за сигурността, прозрачността и ценностите на ЕС.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *