Депутатите създадоха комисия по казуса Nexo, председател е Даниел Митов

Народните представители одобриха предложението на Десислава Атанасова и група народни представители за създаване на Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България. Предложението беше прието единодушно с 190 гласа „за“, предаде репортер на БГНЕС.

След дълъг дебат депутатите създадоха комисията и приеха тя да се състои от 14 народни представители – по двама от всяка парламентарна група.

За председател на Временната комисия за казуса Nexo беше избран Даниел Митов от ГЕРБ. Десислава Трифонова от ГЕРБ беше избрана за член на комисията. От „Продължаваме промяната“ членове ще бъдат Асен Василев и Рена Стефанова, от ДПС – Йордан Цонев и Петър Чобанов, от Възраждане – Златан Златанов и Ивайло Чорбов, от БСП – Иван Ченчев и Илиян Йончев, от Демократична България – Божидар Божанов и Надежда Йорданова и от Български възход – Лилия Недева и Гален Монев.

Преди гласуването лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи процедурно предложение за редакция в заглавието на законопроекта и предложи следното заглавие: „Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и Nexo Капитал и свързаните с тях лица – физически и юридически, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически в България от Nexo и Nexo Kапитал и свързаните с тях компании.“. Предложението му беше прието с 149 гласа „за“. Основната промяна след неговото предложение беше да се вкара „Nexo Капитал“.

Имаше и предложение от страна на „Продължаваме промяната“ да се разгледа финансирането на всички партии за парламентарните избори през 2022 г., но то не беше прието нито на първо гласуване, нито на последвалото прегласуване.

Независимият депутат Явор Божанков пък каза, че комисията няма да свърши нищо друго освен да послужи за поредна нападка. „Всички ще загубят от тази ужасна демагогия.“, категоричен е той. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *