ДЕ Е БЪЛГАРИЯ?! ОТКРИХМЕ Я ВЧЕРА НА СТАДИОНА В СИМИТЛИ, …

Де е България?! Открихме я през вчерашния ден на стадиона в Симитли, по време на обичайния фестивал “ Симитлия- Древната земя на кукерите „. Тамза броени часове, хиляди се любуваха на неповторим театър, който към този момент не може да се назова единствено маскарад. Спектакъл-вдъхновение, който сподели силата на българщината, силата на българския дух и ни върна във времето на тези полезности, запазили ни през годините като народ.

Стотици млади девойки, дами, мъже, невръстни дечица, облечени в национални носии от всички краища на България, демонстрираха, че традицията е жива, че обичта към предишното ни и българските нрави не е отминала. Красота от багри, озарили лицата на млади девойки провокираха същинско ентусиазъм, заразявайкис неукротиматаенергия на младостта.

Не може да се каже кои бяха най-хубавите, тъй като всички кукерски групи от всяко село в община Симитли, гостите им от Петрич, Разлог, Банско, Благоевград и градове от цялата страна, се бяха постарали и се показаха ослепително, като че ли репетирайкицяла година за фестивалното дефиле.Всички участници получиха справедливо самопризнание и награди, а възторжените аплаузи на публиката се трансфораха в тласък за още по-красиви и вдъхновяващи представления идната година.

Поздравление на уредниците на фестивала, на управлението на община Симитли, които направиха съботния ден прелестен за над 7 000 души, присъстващи на мястото на дълго чаканото събитие, и не позволиха никакви произшествия, независимоотмноголюдното наличие.
XIX – то издание на фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “ 2023за следващ път даде поръчка да се трансформира в дълго чакан народен фестивал, утвърждаващ българщината, българската просвета и обичаи.

Петя Колева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *