Емил Янев: Културата не е като дейностите на пазара

/КРОСС/ Носител на Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2022 година е Емил Янев за предаването „Трамвай по желание“. В присъствието на генералния директор на БНР Милен Митев, вицепрепрезидента на България Илиана Йотова и на столичния кмет Йорданка Фандъкова БНР даде годишните си награди.

„В моите очи и уши радиото звучи прекрасно, както винаги е било. Аз имам някаква странна и необяснима слабост към радиото, която се прояви чак в последните петнайсет години в работата ми като журналист“, казва носителят на Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2022 година в ефира на предаването „Нашият ден“.

„В предишното си битие бях пишещ журналист, но една среща с Юлия Гигова промени хода на нещата. Ние с моя приятел и колега Кин Стоянов започнахме още с реставрирането на Радио София да правим няколко формата. Нашият екип, екип „Инфохолици“, както го наричаме ние, не е наследил готови предавания, а създадохме оригинални формати като – „Часът на инфохолиците“, „Риалити роман“, като „Различният до мен“, което е предаване за хора с увреждания, а също и като „Софийският тебеширен кръг“, посочва още той и подчертава:

„Това е вече четвърти „Сирак Скитник“ за тези формати. Три от тях се сдобиха с наградата още преди повече от 10 години. „Трамвай по желание“, както и другите изброени предавания, са 100% собственост на БНР“, посочва още той.

„Аз лично не съм кандидатствал за тази награда, а номинацията ми е издигната от възможно най-вътрешната структура на БНР, „Архивният фонд“ и нейния директор Тони Митов.

Това е така, защото много голяма част от предаванията на „Трамвай по желание“ между 2007 и 2014 г. влизаха в Златния фонд на БНР. Това се случваше поради тяхната подчертана значимост, което беше обществена оценка, а не моя, а и поради характера на гостите, които влизаха в предаването.

Последните си интервюта в „Трамвай по желание“ дадоха хора от калибъра на Тодор Колев, на Коста Цонев на Петър Гюзелев и редица други. Това бяха интервюта буквално седмици преди кончината им“, казва още той.

„Оцеляването на културата и на тези, които я създават, е проблем, който трябва да се контролира от държавата, от нацията, даже от обществото, за да може и тези, които не искат да носят икономическата си независимост, а имат качества, да могат да ги развият. Така е в цял свят. Културата не е като дейностите на пазара“, казва още Янев в интервю за БНР.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *