Здравка Евтимова: Незнаещият човек навсякъде по света ще е Бай Ганьо

Трябва да видим какви са трансформациите на Бай Ганьо не само в днешните българи, но и в света като цяло.

Трябва да се замислим какви са метаморфозите на Бай Ганьо. Той има две основни посоки на развитие днес и не само в България. Неговите трансформации са свързани с липса на знание, липса на умение и на упоритост да натрупа такива.

Какви са пътищата отворени пред човека, комуто липсват знания и умения. Не само в България, но и при нашите съседи, които искат да използват този блестящ роман на Алеко Константинов, за да се гаврят с нас. Две са тези посоки.

На първо място, човек да бъде раболепен. Г-н началник, каква прекрасна реч. Но раболепието стига до една службичка. Човек не е роден да стои на една службичка и да се крепи там със слузта на охлюв.

Втората посока на човек без знание и умение е да стане доносник, не само в България, а навсякъде.

Романът „Бай Ганьо“ трябва да се разглежда като един световен роман, безсмъртен. Защото незнаещият човек, дали живее в България, дали в Шанхай, Калкута или Ню Йорк, винаги ще бъде един Бай Ганьо. Може да носи името Джак или някакво испанско или индийско име, но той ще носи тези характеристики – наглост, липса на знания, липса на умения. Стига до едно ниво и отвъд него заличава себе си. /БГНЕС

–––

Здравка Евтимова е българска писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика. Автор на кратки разкази, публикувани в 32 страни по света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. На 1 януари се навършиха 160 години от рождението на Алеко Константинов. Анализът е направен специално за БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *