Златна вода в три града. Зловещо поскъпване Копирано от standartnews.com

Драстично поскъпване на водата от началото на годината. В някои региони в страната скокът е рекорден. Най-скъпа вода ще плащат жителите на градовете Силистра, Разград и Смолян.

Това е факт след одобрените цени на Комисията за енергийно и водно регулиране. Рекордно е повишението в Силистра – 5,28 лв. с ДДС за кубик. В Разград водата ще струва 5,19 лв. за кубик. Жителите на Смолян ще купуват водата на цена 4,59 лв. за кубик. Навсякъде поредното увеличение бе посрещнато с недоволство.

Селиме Кючукова е от Кубрат. Живее само с дъщеря си. Сметките ѝ за ток и вода вече са почти изравнени. За да оцелее малкото ѝ домакинство тя ще трябва да затяга още колана, предаде Нова тв.

Трудно смогват и останалите домакинства в разградска област, смята кметът на Кубрат Алкин Неби. Според градоначалника цената на водата не е социално поносима. Затова още при предходното увеличение на цената на водата, той я оспорил в съда. „С решение на Общински съвет бе прието да не се повишава цената на водата, защото като качество няма промяна, а имаме повишение. От тази гледна точка решихме да протестираме, но без резултат. Отговорът беше „Кметът не е страна”, каза Неби. По думите му големият проблем е, че заради лошата преносна мрежа много вода изтича в канала, а пари за ремонти няма.

Заради повишаващите се цени земеделските производители в региона правят собствени сондажи за напояване.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *