Иван Хиновски: Малките модулни реактори са перфектни за работа в синергия с ВЕИ

/КРОСС/  Факт е, че това правителство се осмели да сложи Енергийна стратегия на масата и имаме документ, който да обсъждаме. Основната цел на този документ е участие в преговори. Това каза Иван Хиновски – председател на Българския енергиен и минен форум, в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той определи като „изненадващо положителни“ момента в предложената от служебния кабинет стратегия. Той посочи, че визията на документа съвпада с тази на Българския енергиен и минен форум за развитие на енергетиката към 2050 г. и съотношението ядрена спрямо възобновяема енергия.

Първата стъпка е незабавно приемане на Националната стратегия за отработеното ядрено гориво преди нотификацията за първия проект за изграждане на АЕЦ, подчерта Хиновски.

Според него малките модулни реактори са допълващи мощности към големите. Основното им предназначение е да произвеждат допълнителни продукти, не само електроенергия. Топлофикационните цели са в основата на чешката, полската и словашката стратегия, посочи експертът. „Малките модулни реактори са перфектни за работа в синергия с ВЕИ, те са регулируеми. Работи се усилено по използване на малки модулни реактори за модернизация на въглищни ТЕЦ-ове“, обясни Хиновски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *