Иван Ченчев: Приетото предложение на БСП за безплатните учебници до 12-ти клас е грижа към младите

„България трябва да бъде ясна и категорична. България трябва да бъде твърда в дипломатическите си позиции. Отговорността в момента е изцяло на правителството и те трябва да бъдат много внимателни какво правят. Ще видим какво ще произтече от посещението, което има  българската делегация в Република Северна Македония. Това е много тънък дипломатически момент и България  трябва да покаже твърдост и ясно заявени позиции, защитаващи националния ни интерес“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Nova News.

В ефира на Nova News социалистът обясни, че БСП неведнъж е призовавала за обединение на лявото и припомни, че при по-предходните избори БСП се явила обединена с 28 партии и движения, но и тогава  т. нар. „ново ляво“ е избрало да остане встрани и да не участва пряко.

„Те се борят за листи, за места – това е било темата им за разговори и на първата среща, и на втората. Призовали сме всички ляво мислещи хора, които не членуват в партията, да заповядат. Много ясно го артикулирахме, който иска да се върне. Тези хора, които правят лявото сега, доброволно напуснаха или бяха отритнати, но не от това ръководство, от предишните ръководства, и то бяха отритнати много категорично. Дори при предишни ръководства партията беше разцепена и то сериозно, защото един президент, който е два пъти президент на България, създаде друга лява партия и взе тогава уважаван брой проценти“, обясни социалистът.

„Неглижират се две много важни теми – първата, това е темата за безплатните учебници за ученици от 2024 г., които бяха приети с мнозинство по предложение на БСП. Те касаят общо 300 хиляди деца, 300 хиляди български семейства. Ето ви жест към младите и грижата на държавата“, припомни Ченчев.

„Втората много важна тема, прочутият закон за домашното насилие –  през много хубави текстове се опитаха да прекарат неща, които пряко кореспондират с Истнабулската конвенция, която е забранена от Българския Конституционен съд и от Българската православна църква.  Държим на християнските ценности и на християнското семейство. Нека след 18 години всеки бъде така добър да се определи, както си иска“, коментира народният представител от левицата.

Ченчев бе категоричен, че БСП няма да допусне джендър идеологията да влезе в образователната система и обясни, че според предложения от ДБ законопроект, всяко проговорило дете ще може да съди родителите си за домашно насилие чрез действие или бездействие, като ще му бъде назначаван служебен адвокат, а освен това предвижда да предостави големи правомощия на НПО-тата, а БСП се противопоставя на това .

„Този закон се внася сега, преди избори, когато касае бъдещето на българските деца, които са бъдещето на България, а по този въпрос трябва всички да бъдат внимателни. Ще видите как  тази тема пълзи и тя няма да бъде отказана да бъде вкарана, ако не през този закон, през друг. Трябва да пазим българските деца и БСП ще го направи“, категоричен бе зам.-председателят на „БСП за България“.

Социалистът коментира и съдебната реформа: „Ние подкрепихме закона и на ДБ, и на Крум Зарков. Подкрепихме го в зала и в комисии. Има несъвършенства в тези текстове, но винаги може между първо и второ четене да бъдат коригирани. Тук отговорността не е на БСП, питайте ПП, ДБ, защо когато трябваше да се дебатират тези текстове, те бяха си насрочили някаква комисия, отсъстваха от зала и падна кворумът. БСП беше там. Питайте и служебното правителство защо толкова бодряшки заявяваха желание за промяна и реформа, а законът на Крум Зарков е вкаран от служебното правителство едва на 30 декември 2022 г.“, коментира Ченчев.

Социалистът заяви, че лидерската среща организирана от БСП е целяла да види кое събира партиите и социалистите са успели да поставят четири национални приоритети, около които да се обединят партиите, но останалите партии са проявили нежелание за това. В заключение Ченчев посочи, че БСП гледа много сериозно на политическите въпроси и на националния интерес.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *