Изграждат студио в Космоса за следващия филм на Том Круз

Продуцентите на бъдещия фантастичен филм на Том Круз обявиха плановете си да прикрепят снимачно студио към Международната космическа станция.

За изграждане на модула базираното във Великобритания студио Space Entertainment Enterprise, съосновано от продуцентите Елена и Дмитрий Лесневски, е сключило договор с разположената в Хюстън компания Axiom.

Наречено SEE-1, това ще бъде „първото в света студио за съдържание и развлечения и многофункционална арена в космоса“.

Изстрелването на SEE-1 е планирано за декември 2024 г. Модулът ще се прикрепи към друг, предварително изпратен такъв, който Axiom планира да свърже с космическата станция през септември 2024 г.

„Добавянето на специализирано място за развлечения към търговските възможности на станцията под формата на SEE-1 ще разшири полезността ѝ като платформа за глобална потребителска база и ще подчертае обхвата на възможностите, които предлага новата космическа икономика“, казва президентът и главен изпълнителен директор на Axiom Майкъл Суфредини.

Говорител на Space Entertainment Enterprise на свой ред коментира в имейл до CNBC, че компанията е „в процес на производство на предстоящия филм на Том Круз, който ще бъде заснет в Космоса“. Круз все още не е коментирал публично космическия си филм, но през 2020 г. НАСА обяви, че работи с актьора по такъв.

„В момента компанията води разговори с инвеститори и търговски партньори по проекта, като в скоро време е планиран допълнителен кръг за набиране на средства“, се казва в прессъобщение на Space Entertainment Enterprise.

Според Axiom SEE-1 е надуваем модул, който ще има диаметър от близо шест метра. Използването на надуваеми модули е все по-популярен подход на частните компании, разработващи космически станции, за изграждане на големи жилищни площи, поради предимството, което имат при изстрелването – по-малък първоначален обем, който се увеличава значително в Космоса.

Вече несъществуващата космическа компания Bigelow Aerospace, например, свърза своя надуваем модул BEAM към Международната космическа станция през 2016 г. НАСА продължава да го използва за съхранение на товари в изследователската лаборатория.

Преди това Axiom спечели договор с НАСА на стойност 140 млн. долара за прикачване на първия си обитаем модул към МКС. При извеждането на Международната космическа станция от експлоатация от компанията смятат да отделят своите модули и да ги превърнат свободно летяща станция Axiom.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *