ЙОГА ЕМАНЮЕЛ КАРЕР

На прага на 2023 г. издателство „Колибри“ предлага на почитателите на френския писател Еманюел Карер книга с обещаващото заглавие „Йога“.

Йога“ (превод: Росица Ташева, 320 стр., цена: 20 лв.) излиза през 2020 година. Това е книга за йога практиката и за депресията. За медитацията и за тероризма. За еротичната любов и за мигрантите. Неща, които като че ли нямат нищо общо помежду си. Които изглеждат съвършено разнородни. Но не са. Всички те са част от пътя, изминат и изминаван от един френски творец, изпълнен с огромното желание да постигне в живота си това, което нарича „покой и омая“. Еманюел Карер започва работата си по „Йога“ с намерението да напише „засмяна и изящна книжка“ за тази толкова известна духовна дисциплина, но в процеса на писането поема в други посоки, насочва се към други области на битието, за да създаде забележителна автофикция, един безкрайно откровен разказ за ужаса и радостта от съществуването. Личният елемент присъства в много от произведенията на Карер. В „Йога“ вглеждането в себе си взема превес в трудната игра между реалност и фикция.

Роден през 1957 година, Еманюел Карер е виден френски интелектуалец, писател, кинокритик, сценарист и режисьор. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. Започва кариерата си като кинокритик, а през 1984 г. издава първата си книга – „Смелост“. Автор е на романи, документални произведения и сценарии, един от които – „Снежният клас“ – получава наградата „Фемина“ (1995). Потресен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. През 2002 г. книгата е екранизирана от Никол Гарсиа. На български език са преведени още „Царството“, романизираната биография  „Лимонов“ и проникновеният роман „Истории, различни от моята“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *