Каква е разликата между спешна и неотложна помощ

Липсва организация в Спешната помощ, но липсва и адекватна реакция от гражданите. Хората често бъркат какво е спешно и какво е неотложно състояние и невинаги могат да преценят дали техният близък трябва да бъде хоспитализиран.

Такова мнение изрази адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в студиото на „Здравей, България”. Тя коментира случая, при който 13-годишно момиче припадна и получи гърч пред частна болница в Бургас, след като преди това семейството обиколило няколко лечебни заведения с надеждата детето да бъде прието в лечебно заведение.

„Трябва ясно да се разбере, че по закон спешно състояние е това, което пряко и непосредствено застрашава живота на едно лице. Говорим за едно дете, което чака, но може да обикаля болници, едни родители, които могат да го карат с личния си автомобил или с частна линейка, както разбрах от медиите. Такава не съществува, това е просто някакъв транспорт, за който някой заплаща. Там няма лекар, фелдшер, монитори, апарати за обдишване. Линейката не е такси”, поясни адвокатът.

Според нея има пропуски в действията на родителите и системата.

„Трябвало е да се обадят на личния лекар на детето. Да се потърси помощ в извънболнична помощ, ако симптомите и състоянието на детето налагат спешна хоспитализация, такава щеше да бъде предприета. В България трябва да има промяна в закона за лечебните заведения, за да не допускаме да има болница без специалисти и да няма болница без спешно отделение”, каза още Мария Петрова.

Адвокатът по медицинско право коментира и катастрофата във Враца, при която загина 3-годишно момченце. Близки на жертвата твърдят, че една от лекарките, пристигнали на мястото на инцидента, е била под влияние на алкохол.

 

istock
istock

 

„В България всеки е невинен до доказване на противното. Право на всеки един е да откаже кръвна проба. Най-вероятно има проблем с дрегера, защото ако тя знаеше че е употребила алкохол мислите ли, че щеше да се съгласи на проба.

В Спешната помощ постъпва сигнал за катастрофа със смъртен случай на дете. Това обаче не е предпоставка за агресия над лекарите. Не знаем имало ли е детско столче, колко души са били в колата, правоспособен ли е шофьорът. Обвиняваме лекарката, а не коментираме защо се е стигнало до тази катастрофа. От какво е починало детето от катастрофата или неоказана медицинска помощ?”, каза Петрова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *