Какво ще се случи, ако Китай нахлуе в Тайван?

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин засилената китайска военна активност в района на Тайванския проток е признак за евентуално нахлуване на острова от страна на Пекин.

„Наистина сме свидетели на повишена активност на китайската авиация над Тайванския проток. Свидетели сме и на повишена активност на китайските военноморски сили около Тайван“, предупреди той, цитиран от Reuters, по време на обща пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и японските им колеги.

Остин добавя, че това не означава непременно инвазия, но какво би станало, ако такава наистина има? Отговор на този въпрос дава американският мозъчен тръст Center for Strategic and International Studies (CSIS), който разработва платформа за симулации на глобални конфликти.

 

Нахлуване, равно на хиляди жертви

Китайско нахлуване в Тайван през 2026 г. би довело до хиляди жертви от страна на Китай, САЩ, Тайван и Япония и едва ли би завършило с победа за Пекин.

И още нещо – една война за Тайван може да остави американската армия в също толкова осакатено състояние, колкото и китайските сили, които е победила. В края на конфликта поне два американски самолетоносача ще лежат на дъното на Тихия океан, а модерният флот на Китай, който е най-големият в света, ще бъде „буквално разсипан“. Това сочат резултатите от една от най-мащабните военни симулации, провеждани някога, цитирани от CNN.

Си Дзинпин не изключва възможността за използване на военна сила спрямо Тайван – демократично управляван остров с население от 24 милиона души, за който Китайската комунистическа партия твърди, че е част от нейната суверенна територия, въпреки че никога не го е контролирала, припомня още медията и публикува части от доклада, озаглавен „Първата битка на следващата война“.

Той базиран на въпросната симулация, като CSIS провежда симулации на 24 сценария, търсейки отговори на два основни въпроса – ще успее ли инвазията и на каква цена.

А отговорите варират от „не“ до „огромни“.

В повечето сценарии американските военноморски сили губят два самолетоносача и 10-20 големи бойни кораби. Приблизително 3 200 американски военнослужещи са убити за три седмици бойни действия, което е почти половината от броя на жертвите за две десетилетия в Ирак и Афганистан.

„Китай също страда тежко. Военноморският му флот е в разруха, ядрото на амфибийните му сили е разбито, а десетки хиляди войници са военнопленници“, се казва в доклада на CSIS.

Според него Китай ще загуби 10 000 войници, 155 бойни самолета и 138 големи кораба.

айван ще бъде опустошен

Сценариите рисуват мрачно бъдеще за Тайван, дори ако китайското нашествие не успее.

„Макар че тайванската армия е непокътната, тя е силно демотивирана и е оставена да защитава разсипана икономика на остров без електричество и основни услуги“, прогнозира доклада. Очаква се островната армия да претърпи около 3500 жертви, а всичките 26 разрушители и фрегати във военноморския ѝ флот да бъдат потопени.

Япония губи повече от 100 бойни самолета и 26 военни кораба, докато американските военни бази на нейна територия стават обект на китайски атаки.

Дан Грейзър, старши научен сътрудник по отбранителна политика в Проекта за правителствен надзор (POGO), обаче смята, че открита китайска инвазия в Тайван е много малко вероятна. Подобна военна операция би нарушила незабавно вноса и износа, на които китайската икономика разчита за оцеляването си, казва той пред CNN, а едно такова прекъсване рискува да доведе до крах на китайската икономика в кратки срокове.

„По моя преценка китайците ще направят всичко възможно, за да избегнат военен конфликт с когото и да било“, казва Грейзър и добавя, че за да се противопоставят на САЩ в борбата за глобално господство, Пекин ще използва индустриална и икономическа мощ вместо военна сила.

Въпреки това, припомня CNN, ръководителите на Пентагона определят Китай като основна заплаха за САЩ, а в миналогодишния доклад за военното развитие на азиатската страна, изготвен по нареждане на Конгреса, се казва: „Пекин увеличи провокативните и дестабилизиращи действия във и около Тайванския проток, което включва повече полети в тайванската въздушна зона и провеждане на учения, насочени към потенциалното завземане на един от отдалечените тайвански острови“.

Китай увеличава натиска

През август посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван предизвика широкомащабна демонстрация на военната мощ от страна на Пекин, която включваше прелитане на ракети над острова, както и над водите на изключителната икономическа зона на Япония.

Оттогава насам Пекин засили тактиката си на агресивен военен натиск върху острова, като изпрати изтребители през граничната линия на Тайванския проток – водния басейн, разделящ Тайван и Китай, и в зоната за идентификация на въздушната отбрана на острова.

По време на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври Си Дзинпин стана обект на бурни аплодисменти, когато заяви, че Китай ще се „стреми към мирно обединение“, но след това отправи мрачно предупреждение: „Никога няма да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки за постигане на целите си“.

Администрацията на Байдън твърдо подкрепя острова, както е предвидено в Закона за отношенията с Тайван, според който Вашингтон трябва да предостави на острова средства за самозащита, без обаче да бъдат ангажирани американски войски. Байдън обаче неведнъж е заявявал, че американски военнослужещи ще защитават Тайван, ако китайската армия предприеме инвазия, припомня CNN.

Друг закон, приет наскоро, пък ангажира САЩ с програма за модернизиране на тайванската армия и предвижда 10 млрд. долара помощ за пет години, което показва, че Тайпе има подкрепата и на двете големи партии в Съединените щати.

„Украинският модел“ не работи в Тайван

„Няма „украински модел“ за Тайван“, се казва в доклада на CSIS, като се има предвид начина, по който западната помощ към Украйна започна да оказва влияние много след началото на руското нахлуване, и факта, че нито една американска или натовска войска не се сражава активно срещу Москва.

„След като войната започне, ще е невъзможно да се вкарат войски или доставки в Тайван, така че ситуацията е много различна от тази в Украйна, където САЩ и техните съюзници изпращат непрекъснато помощ. С каквото и да се сражават тайванците, те трябва да разполагат с него, преди войната започне“, категорични са анализаторите.

А за да изпълни тази препоръка, Вашингтон ще трябва да започне да действа скоро по отношение на въоръжаването на Тайван. Което пък може да доведе до допълнително покачване на напрежението. Така че, на ход са Великите сили.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *