Как оцелява строителният бранш при високи цени и инфлация?

Интересът за покупка на жилище у нас остава голям, но сделките са намалели. В нашата фирма спадът е с около 40% на месечна база. Клиентите имат желание и нужда от жилище, но сметката не излиза. Не могат в рамките на 20-25 г. с ипотечен кредит да го изплатят. Очакваме повишаване на заплатите и през следващата година и пазарът да се върне на нормални нива. Това прогнозира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

 

Според него проблемът на пазара се крие в инфлацията. „Централните банки и политиците печатат пари, което след това създава инфлация и цените на стоките се увеличават, посочи Шопов. – Това води до скок и на строителните материали в нашия сектор. Проблемът е, че покупателната способност на хората намалява и пазарът страда. Непрекъснато живеем в режим на инфлация, така работи икономиката“, изтъкна той и се надява доходите на населението максимално бързо да догонят инфлационните процеси, „иначе обедняваме“.

По думите му войната в Украйна е имала много краткотраен ефект върху строителния бранш и е имало спекулативен скок в цената на арматурното желязо, който обаче е бил овладян от глобалната търговия.

„Няма част, която да не е поскъпнала. Над 160 компонента участват в жилищното строителство. В момента строителството е с 27% по-скъпо“, коментира предприемачът. Той пресметна, че цената на жилищата в София се е покачила с 18% за една година и е на мнение, че жилищата стават по-недостъпни за хората.

„Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина реално няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват“, коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи информацията, че 422 строителни компании са прекратили дейността си през миналата година.

С колко процента средно на година за последните 20 години расте цената на жилищата? Остават ли недвижимите имоти предпочитаната инвестиция за българите? По-голямо ли е търсенето на нови жилища? Какво да очакваме от строителния пазар за тази година?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *