Как се раждат епидемиите от конспиративни теории? Учените вече знаят

Ако става дума за разпространението на безсмислени конспиративни теории, Twitter беше максимално жизнеспособен продукт много преди Илон Мъск да плати 44 милиарда долара за платформата.

Това обаче не променя факта, че веднага след като пое управлението, той премахна много от предпазните инструменти, които Twitter беше въвел, за да държи подобни посотове под контрол.

Антиваксърски групи използваха колабирането на един спортист по време на мач, за да съживят твърденията, че ваксините срещу COVID-19 убиват хората (което си е чиста проба лъжа), като отново се появиха и постояните постове на журналисти на свободна практика, които твърдят, че Twitter тайно е подкрепил демократите за изборите през 2020 г., посочва в свой материал Insider и припомня, че самият Мъск намекна, че нападението срещу съпруга на Нанси Пелоси е извършено от ревниво гадже, което всички разследвания доказаха, че не е така.
Според някои изследвания повече от половината американци вярват в поне един разказ за таен заговор, който влияе на развитието на глобалните събития. Някои от тях са по-правдоподобни от други, а някои дори са верни, признава Insider, но добавя, че повечето – от тезата, че човекът никога не е стъпвал на Луната, до опасностите, които носи 5G, нямат никаква връзка с науката и логиката.
Социални платформи като Twitter и Meta могат да помогнат на конспиративните теории да се разпространят, но защо хората вярват на подобни конспирации?
Според социолозите, които вече имат някои наблюдения, личностните черти, известни като „Тъмната триада“ – нарцисизъм, психопатия и склонност да се гледа на света в черно и бяло, играят основна роля за този феномен, както и определени политически убеждения, особено такива, свързани с популистки движения, толериращи политическото насилие.

Когнитивните предразсъдъци, изразяващи се в това един човек да вярва само на тези, които потвърждават неговите разбирания, също правят хората значително по-уязвими.

Каква е причината? 
Ново изследване доказва, че не невежеството, а социалната изолация и психичните заболявания правят хората най-склонни към конспиративно мислене, посочват от Insider, като добавят, че в основата на това явление стои много разпространена психологическа характеристика – прекомерната самоувереност.
Колкото повече мислите, че винаги сте прави, показва проучването, цитирано от Insider, толкова по-вероятно е да вярвате на конспиративни теории, независимо от доказателствата. И ако това засягаше само семейните събирания и личните проблеми, които всеки един от нас има с всезнаещите си роднини, нямаше да има проблем. Но като се има предвид, че както политиката, така и бизнесът ценят високо вярата в собствената непогрешимост на своите водещи представители, новината всъщност е много лоша.
Някои хора, склонни към конспиративно мислене, имат достъп до възможно най-големите платформи да изказват своето мнение. Такъв е примерът с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е показателна извадка за човек, вярващ, че никога не греши, посочват още от Insider и добавят, че такъв пример е и Илон Мъск – главният изпълнителен директор, който смята, че създаването на скъпи автомобили го прави визионер.
Вярвайте в себе си (но не прекалено много) 
Предупредителните знаци, че теориите на конспирацията са сериозна заплаха за политиката, а оттам и за хората като цяло, не са от вчера. Голяма част от съвременния антисемитизъм, например, може да се проследи назад до фалшификат от XIX в., в който се описва мнима тайна среща на еврейски заговорници, известни като „Сионските старейшини“.
Още през 1962 г. историкът Ричард Хофстадър предупреждава за опасността, която носи със себе си „параноичния стил“ на американската радикална десница и използването на страховете на хората за набиране на политическа подкрепа. Но дълго време учените смятаха, че теориите на конспирацията не си заслужават времето за анализ, след като част от тях проповядват дори безумни идеи като тази, че Кенеди е убит от извънземни гущери, посочва Insider.
С годините обаче авторите на този тип теории започнаха да твърдят, че Джордж У. Буш е знаел предварително за атентатите от 11 септември, а Барак Обама не е роден в Съединените щати – измислени твърдения, които могат да имат сериозен обществен отзвук.

Все още не е напълно ясно дали броят на хората, които са склонни да вярват в подобни безумни теории се повишава, или просто конспиративните идеи се множат и това повишава броя на вярващите в тях, но изследователите са единодушни, че подобни вярвания могат да имат значима роля в политиката и културата на съвременния свят. И тъй като обяснението, че феновете на конспиративните теории са ниско образовани дегенерати, не е релевантно, обясняват учените, остава това за прекалената самоувереност в собственото им мнение.
И изследванията доказват, че конспиративно мислещите хора “свръхиндексират собствените си интуитивни скокове”, или, по друг начин казано, повечето от тях не си правят труда да „направят реално проучване“, а тези от тях, които го правят, вярват само на неща, които потвърждават първоначалните им заключения.
Понякога, разбира се, тази увереност е съвсем на място – след четири десетилетия в журналистиката, например, човек може да е уверен в способността си да пише бързо. Но има много хора, които изпитват „диспозиционна“ свръхувереност – чувството, че практически са съвършени във всяко отношение и мнението им е меродавно във всяко едно отношение. Именно това усещане е пряко свързано с афинитета към конспиративни теории, посочват от изданието.
Епидемия от прекомерна самоувереност 
Всеки, който е присъствал на корпоративно събрание, се е сблъсквал с ефекта на Дънинг-Крюгер – начинът, по който тези, които знаят най-малко, са склонни да приемат, че знаят най-много, посочват от Insider и цитират изследване на Vitriol, което открива връзка между конспиративното мислене и илюзията за дълбочина на обяснението – когато хората, които имат само повърхностно разбиране за това как работи нещо, надценяват познанията си за детайлите.
Някои хора смятат, че номиналната им експертиза в една област се разпростира върху всичко. Други наистина вярват в конспиративните теории, които разпространяват, или просто не си правят труда да ги проверят. Те определят „истината“ легалистично“, вместо като нещо обективно проверимо. В резултат на това се доверяват на интуицията си и именно прекалената самоувереност би могла да обясни подобно поведение, акцентират още от Insider.
Тези открития обясняват защо теориите на конспирацията са толкова широко разпространени. Изключително самоуверените хора често получават медийно и обществено внимание, което им дава възможност да разпространяват безпочвените си теории. Наличието на тези канали ги свързва с широка аудитория, която не само приема, но и се възхищава на прекалената им арогантност, посочват от медията, като добавят, че вярата в конспиративни теории не е непременно необоснована. Доказателство за това са редица исторически примери, в които най-невероятната възможност се е оказвала реалност.
Но разграничаването на правдоподобните от неправдоподобните конспиративни теории не е лесно, като най-интересното е, че всъщност хората са по-склонни да повярват в най-невероятните истории, показват резултатите на изследването, цитирано от Insider. То показва, че проблемът с конспиративните теории е много по-дълбок и може да се окаже много по-труден за решаване от простото коригиране на един или два алгоритъма в социалните медии.

Просто става въпрос за хора и за едно от най-присъщите им качества – вярата в собствената им непогрешимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *