Камарата на архитектите предлага Пловдивският панаир да стане паметник на културата

Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“, предлага Камарата на архитектите в България (КАБ) в писмо до Министерството на културата.

От професионалната организация смятат, че с оглед настъпилата промяна в собствеността на панаира е важно да бъдат предприети мерки за опазване на автентичността и функциите на един от символите на Пловдив. „По този начин ще се гарантира, че новият мажоритарен собственик ще работи за поддържане и развитие на идеята на световното изложение и няма да прекрати дейността му с цел реализация на други инвестиционни проекти“, пишат архитектите.

„Пловдивският панаир заслужава да бъде обявен за паметник на индустриалното наследство, тъй като има значима историческа роля за развитието на търговско-икономическата политика на България. На 15 август 2022 г. той отбеляза 130-тата си годишнина. Изложението следва да бъде вписано и в Националния регистър на нематериално културно наследство с цел опазване на специфичната идея и идентичност на панаира“, категорични са от КАБ.

В момента пловдивската архитектурна колегия прави проучване на архитектурното наследство на града от 20-ти век, което включва и Пловдивския панаир. Това е едно от най-старите и най-знакови изложения не само на Балканите, но и в цяла Европа, припомнят архитектите.

Началото му е поставено през 1891 г., когато правителството на Стамболов взема решение за организиране на голямо изложение в Пловдив. Откриването му става на 15 август 1892 г. с голям военен парад в присъствието на княз Фердинанд I, представители на правителството и чужди дипломати. Подготвяно с голям ентусиазъм и с помощта на много специалисти, първото изложение успява да развие мащаби, които впечатляват: то достига обща площ 80 хил. кв. м, като участниците са от 24 различни страни.

През 30-те години на ХХ век панаирът в Пловдив получава статут на национален изложбен център на България и е приет за член на Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI), най-авторитетната глобална организация в бранша. След това неговото развитие продължава много активно и винаги в синхрон със световните тенденции, за да се утвърди днес като един от лидерите в Югоизточна Европа.

Припомняме, че идеята Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата от местно значение вече беше предложена от представители на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Целта е да не се допусне събарянето му с цел ново строителство.

През декември м. г. общинският съвет в Пловдив подкрепи предложения за промени в капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което съакционери са бизнесменът Георги Гергов и общината. Те предвиждаха приемането на община Варна като съдружник в „Пълдин туринвест“ срещу апорт на варненските акции в „Международен панаир Пловдив“. Така „Пълдин туринвест“ на практика ще притежава близо 80% от панаира, а за държавата ще останат 20%, с което тя ще изгуби контрола си върху дружеството.

В началото на годината две извънредни сесии на общинския съвет в Пловдив, на които трябваше да бъде направен опит да се спре овладяването на Пловдивския панаир от Гергов, се провалиха заради липса на кворум. Така на 9 януари капиталът на „Пълдин туринвест“ беше увеличен с акциите на община Варна в Пловдивския панаир. То обаче беше спряно от Окръжния съд в Пловдив след жалби на кмета на града Здравко Димитров. Търговският регистър също спря апортирането на акциите на община Варна в „Пълдин туринвест“ с мотива, че на общото събрание на акционерите не са взети валидни решения.

На поредна извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив общинарите гласуваха декларация до парламента и Министерския съвет, в която призовават държавата да отпусне целево 16 млн. лв. за изкупуване на варненските акции или община Варна да ги дари безвъзмездно на държавата, която да ги предаде за стопанисване на община Пловдив.

Тази седмица депутати от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ се обявиха за създаването на временна парламентарна комисия, която да установи всички факти около решението на държавата през 2016 г. да се откаже от акциите си в панаира и да ги прехвърли на общините Пловдив и Варна.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *