Йорданка Фандъкова подписа Споразумение за партньорство с Центъра за компетентност КВАЗАР

Кметът на София Йорданка Фандъкова и доцент Август Иванов – директор на Института по роботика на БАН – подписаха Споразумение за партньорство. Столичната община и Институтът по роботика ще си сътрудничат за намирането на иновативни решения при изграждане на интелигентна градска инфраструктура, насочена към превенция и управление на риска от наводнения. По време на срещата кметът на София благодари на учените от БАН за готовността да се включат активно в намирането на нови решения в сферата на превенцията и отново подчерта, че университетите и институтите на БАН са най-големият капацитет, с които разполага градът и на който разчита.

През последните години, във връзка с климатичните промени, се налага да бъдат търсени нови и по-ефективни решения за превенция и управление на риска, основани на новите технологии на XXI век. Институтът по роботика на БАН е една от водещите научни организации в България с опит в работата с безпилотни летателни средства и по-конкретно – тяхното прилагане за превенция при бедствия и аварии. Те ще работят в партньорство с дирекция „Аварийна помощ и превенция“, ръководена от Красимир Димитров.

Инженерите и изследователите от Института по роботика ще насочат усилия за ортофотографиране с дронове на проблемните зони, за изготвяне на 3D модели на местата и за изработване на съответната цифрова база данни. Това ще даде възможност да се предложат дигитални решения за планиране, превенция и управление на риска в градска среда, основани на изкуствен интелект, с помощта на безпилотни летателни системи, роботи и сензори. В областта на управлението на риска при бедствия и аварии КВАЗАР притежава единствения в България Интегриран ситуационен комплекс.

Уточнено бе, че един от пилотните проекти ще бъде свързан с определяне на заливните зони на река Блато в Нови Искър. Учените от Института по роботика ще помогнат на общината и за определяне на критични зони по течението на река Искър.

В срещата участваха зам.-кметът Дончо Барбалов, академик Чавдар Руменин – ръководител на Център КВАЗАР при Института по роботика,  Любомир Куртев – ръководител на звено „Безпилотни летателни системи“ на Център КВАЗАР,  професор Климент Найденов – декан на Геолого-географски факултет на СУ “ Св. Климент Охридски“ и ръководител на звено „Управление на риска“ на Център КВАЗАР, както и  директорът на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община  Красимир Димитров.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *