Кои фирми ще вдигат заплати през тази година

Компаниите, които не са увеличили заплатите на своите служители през миналата година, ще ги компенсират с повишения през първата половина на 2023 г. Това показва проучване на една от компаниите – глобален лидер в сферата на консултантските бизнес услуги, съобщава БНР.

Проучването у нас е проведено сред повече от 200 компании като най-активни са били тези в „Производството“, „Информационните технологии“ и „Търговията с бързооборотни стоки“.

Данните за сектор „Производство“ сочат, че голямата част от предприятията планират увеличение на заплатите между 6 и 11%. Главната цел на бизнеса е чрез финансов стимул да задържи настоящите си служители и да привлича млади талантливи кадри.

istock
istock

Подобна е и ситуацията за компаниите в сферата на „Информационните технологии“ и „Търговията с бързооборотни стоки“, които планират ръст на възнагражденията до 10%. Сред факторите, които влияят на намеренията за увеличаване на заплатите е и високият процент на инфлацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *