Кой се притеснява от президента? Говори Илияна Йотова

„Очевидно има кръгове в България, които много се притесняват от президента Румен Радев. Не е ставало дума да се прави политически проект. Изпълняваме нашата роля по отношение на правата, които ни дава конституцията“, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ.

„Не си мислех, че тази година ще е изпълнена с толкова тревожни събития. Политическа нестабилност, инфлация, падна правителството, служебен кабинет. За всички е трудно и трябва да се справим заедно.

През цялото време ние спазвахме основния закон на България. Това, че партиите не успяха да направят правителство, не е наша вина. Смятам, че ние успяхме да върнем държавата към стабилност.

България е с низходящи стойности по отношение на инфлацията. За 30 минути можеше да върнат служебния кабинет в историята“, заяви тя в сутрешния блок.

„Продължаваме да смятаме, че България има нужда от промяна. Промяната е процес и не може само една политическа сила да присвоява тази дума“, добави тя.

По отношение на датата за нови избори Йотова заяви: „Президентът ще вземе информирано решение. Той ще реши датата на изборите, когато види всички обстоятелства“.

Йотова добави, че тя и президентът никога не са имали колебания за избора на министър-председател. В събота държавният глава неочаквано обяви кой ще е следващият служебен премиер.

„Много внимателно ще бдим за поведението на македонските власти и за бъдещи такива случаи“, добави Йотова за случая с бития българин в Охрид.

„Надявам се да се направи сериозно правителство след поредните предсрочни избори. Имаше много добра координационна работа между министерствата. Нека шенгенската тема да ни е за урок. Тази тема можеше да е решена преди много време. Участието ни в Шенген не е милост, а наше право“, допълни вицепрезидентът.

„Има много общи неща, които свързват политическите партии. Употребихме цялата си енергия да плетем коалиции. Трябва да видим кое наистина ги сближава. За да има една лидерска среща успех, има много подготвителен период. Тук се получи точно обратното“, допълни Йотова по повод срещата между Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, която се проведе в петък в Народното събрание (НС).

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *