Колко ще струва да си купим кола тази година

Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата. А докато това продължава ще се запази и недостига на коли втора ръка, обясняват от бранша.

Индустрията излиза от пандемията с 15% по-високи цени на колите, но и с нови предизвикателства. Войната в Украйна предизвиква производствена криза с веригата на доставките, което води до ръст на цените на новите автомобили.
„Увеличението на цената на автомобилите беше продиктувано, и забавянето на производството, от проблеми с поддоставчици, нараснали цени или липса на някои суровини, естествено и енергията“, каза Станислав Панчев, Асоциация на автомобилните производители пред БНТ.

А тези препятствия директно се отразяват на вторичния пазар. „Не само в България, но и навън все повече се търсят автомобили втора употреба и съответно цените се вдигнаха през миналата година поне 30%“, каза Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобилите.

Но ако при автомобилите втора ръка има недостиг, то при новите има затруднения с логистичния капацитет, което също повишава крайната цена. Вече има и плавно покачване на лихвите по лизинговите схеми, вследствие на монетарната политика на Европейската централна банка. А вносителите имат и друго съображение.

„Предпочитат да оперират в Шенгенското пространство, а не да стоят по 2-3 дни на границите, за да доставят автомобилите“, каза Станислав Панчев.

Въпреки това от бранша отчитат намаляващи срокове на доставка – в широк диапазон от 20 дни до 9 месеца. Освен това има и автомобили на склад.
 

istock
istock

 

Колите втора ръка също достигат трудно до България – за един автомобил се борят повече търговци, което вдига цената и не само.

„В Западна Европа, купувайки си нов автомобил дават до 3 хиляди дотация, ако автомобилът не се остави на вторичния пазар, а се хвърли в морга“, каза Любомир Доросиев.

И това касае предимно коли, които у нас бихте закупили за около 6 хиляди лева, но в повечето случаи бюджетът е между 10 и 30 хиляди лева. Наблюдава се тенденция да се търсят японски и корейски коли, които са на изгодна цена и с добро качество, казват от бранша. А спад в цените на автомобилите през тази година не се очаква.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *