Компанията на британски милиардер създава уреди, които ще се ремонтират сами

/КРОСС/ Британски инженери към компанията за производство на прахосмукачки и на аксесоари за грижа за косата „Дайсън“ (Dyson) разработват уреди, които ще могат „да откриват евентуални технически проблеми и сами да ги отстраняват“, без да е необходима намесата на собствениците им.

Уреди, които се ремонтират сами

Когато главният инженер на „Дайсън“ Джейк Дайсън представи по-рано тази година актуална информация за плановете на компанията да инвестира 2,75 милиарда британски лири в нови технологии, той съобщи, че с колегите му работят върху уреди, които могат „сами да се ремонтират“.

Главният инженер каза, че компанията очаква „един ден нейните устройства да могат сами да откриват технически неизправности и да ги поправят, дори преди собствениците им да са разбрали за тях“. Така те сами ще се обучават и колкото по-дълго ги използва даден потребител, толкова повече ще „развиват своя изкуствен интелект“.

„Това, за което ни служат софтуерът (компютърните програми – бел. ред.) и научните данни, не е да измисляме някакви трикове или безполезни функции (на нашите продукти – бел. ред.). Целта ни е да улесним живота на хората“, каза по време на презентацията Дайсън, цитиран от ДПА.

„Ние инвестираме в нашите изследователски и развойни центрове в Обединеното кралство, Сингапур, Филипините и Полша, тъй като нашите разрастващи се инженерни екипи работят върху свръхсекретни устойчиви смарт технологии с 15-годишен хоризонт“, допълни Джейк Дайсън.

Той e по-големият от синовете на Джеймс Дайсън – основател и мажоритарен собственик на „Дайсън“, информира „Файненшъл таймс“.

Джеймс Дайсън е британски инженер, промишлен дизайнер и изобретател. Едно от най-известните му творения е прахосмукачка без торбичка за прах, която той патентова в Япония през 1983 г.

С парите, получени от продажбите на прахосмукачки, през 1992 г. основава собствената си компания „Дайсън“, която днес значително разширява своята продуктова линия от битови електроуреди, които се продават в над 70 страни по света, припомня ТАСС.

През май технологичната компания отправи призив към инженерите в сферата на роботиката да се присъединят към нея и обяви, че планира да създаде роботи „домашни помощници“, които да бъдат пуснати на пазара до края на десетилетието.

„Дайсън“ стартира мащабна кампания за набиране на персонал. Фирмата обяви, че ще наеме 250 инженери по роботика и се надява да привлече още 700 експерти в тази сфера през следващите 5 години.

„Дайсън“ е в процес на изпълнение на 5-годишен инвестиционен план, който предвижда разширяване на нашата дейност в Обединеното Кралство, Сингапур, в (други страни – бел. ред.) от Азия и Европа, както и в Северна и Южна Америка“, заяви главният изпълнителен директор на технологичната компания Роланд Крюгер.

„Нашият стремеж към дигитализация, който е фокусиран върху софтуерните умения в цялата компания, е ключов елемент на тези инвестиции“, допълва Крюгер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *