Консултант: Местни инвеститори движат пазара на бизнес имоти в България

В момента пазарът на бизнес имоти преминава през фаза на калибриране на цените и намиране на пресечната точка между очакванията на купувачи и продавачи. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Иглика Йорданова, управляващ партньор в Colliers International.

 

По думите ú в България около 64% от трансакциите като обем през 2022 г. се дължат на местни инвеститори – те бяха доста активни и обърнаха и тренда, защото предходните две години бяха с преобладаваща роля на чуждите инвеститори.

Йорданова отчете, че през миналата година има забавяне в инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа. „Имахме по-малки обеми от порядъка общо за региона около 10 млрд. евро, които бяха разпределени неравномерно. Полският пазар категорично излезе напред с още по-голяма преднина с над 50% от общия инвестиционен обем в ЦИЕ“, направи сравнение Йорданова.

По думите ѝ за миналата година фаворит при инвеститорите в България сред бизнес имотите е секторът на индустриални и логистични площи с 32% от общия обем сделки. На второ място са секторът на офисните площи и този на хотелите всеки с около 19% от общия обем инвестиционни сделки.

Според консултанта технологичният сектор в България е доста активен в усвояването на офис площите, но отбеляза, че има доста повече релокации и преосмисляне съобразно новия хибриден формат на работа. „Хибридният начин на работа води до доста сериозни метаморфози в нуждите на корпоративните организации и на пазари като Словакия виждаме съкращаване на площите с 20-30%”, даде пример Йорданова.

Тя посочи, че е факт забавянето на нови обекти и тази тенденция се наблюдава не само в България, но и в целия регион. „Налице е по-ниско предлагане в офисния пазар и това е отложен ефект в забавянето на предприемачеството и строителството в сектора, вследствие на несигурността в последните години“, обясни консултантът.

Йорданова смята, че въпреки това не се наблюдава фундаментален проблем с офисния пазар, няма корекция в цените, а от гледна точка на възвръщаемост офисният сегмент поддържа около 7,75% възвръщаемост.

На засилено търсене в България и в целия регион на ЦИЕ се радват индустриалните и логистични площи. Има пазари, като например чешкия, където свободните такива площи клонят към нула процента. Това до известна степен е нездравословно, това са пазари на наемодателите и те диктуват правилата в момента.

Как се отразява вдигането на лихвите на бизнес заемите и каква е корекцията в цените? Стават ли по-консервативни инвеститорите? Кои са новите концепции за бизнес имоти? Печели ли се от управление на активи на жилищния пазар от институционален инвеститор? Какво е търсенето на индустриални и логистични площи в Централна и Източна Европа може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *