Луксозните имоти в Лондон са привлекли най-много купувачи от Близкия изток

В пика на пандемията през първата половина на 2020 г. инвеститорите от региона формираха едва 2,2% от всички продажби на луксозни жилища в Лондон

Броят на купувачите от Близкия изток на луксозни имоти в централен Лондон е достигнал 4-годишен връх през втората половина на 2022 г., когато те са се възползвали от слабия паунд и разхлабените ограничения около Covid, съобщава Bloomberg, базирайки се на данни на консултантската компания Knight Frank.

Купувачите от региона формират 11% от имотните сделки в някои от най-престижните райони на Лондон, което ги поставя точно след инвеститорите от Европа и Великобритания. Последния път, когато купувачите от Близкия изток са държали по-голям дял сделки в района, е бил през 2015 г., казват от Knight Frank.

„В сравнение с някои части на света купувачите от Близкия изток са относително свободни да пътуват до Лондон и да се възползват от слабия паунд, което в резултат на това е довело до отстъпки от по над 40% в сравнение с 2014 г., когато се съчетаят цените и валутните движения“, казва Том Бил, ръководител на проучванията на британските жилища в Knight Frank.

В пика на пандемията през първата половина на 2020 г. инвеститорите от Близкия изток формираха едва 2,2% от всички продажби на луксозни жилища в Лондон, след като регионът, подобно на по-голямата част от света, наложи серия от строги мерки, за да ограничи влиянието на вируса.

След някои първоначални ограничения страните от Близкия изток, например Обединените арабски емирства, до голяма степен останаха встрани от пълномащабни блокади и вместо това разчитаха на строги изисквания за маски и ваксинации. Пъргавото управление на пандемията от правителството привлече посетители от цял свят, които искат да избягат от ограниченията в родните си страни. Дубай, част от ОАЕ, проведе една от най-бързите ваксинационни кампании в света.

Капиталови потоци

Лондон, който отдавна привлича огромни количества чуждестранни инвестиции и събра най-големи капиталови потоци в сравнение с всички други световни градове през първата половина на 2022 г., тази година е изправен пред несигурност около оценките на имотите заради растящите лихвени проценти и политическия хаос, предизвикан от минибюджета, представен през септември.

Чуждестранните купувачи представляват 57% от инвестициите в недвижими имоти в Лондон миналата година спрямо 65% през 2015 г., показват данни, събрани от MSCI.

„Богатите семейства не гледат на Лондон като на игра за една или две години, а дългосрочно, като обикновено се ангажират за следващите 50 години“, казва Хенри Фаун, ръководител на офиса на Knight Frank в Близкия изток. „Инвеститорите остават оптимистично настроени към перспективите на Лондон. Клиентите от ОАЕ, с които разговарям, смятат, че в момента той предлага възможност, която не е съпоставима другаде в световен мащаб и ще се възстанови силно, както винаги“.

 

 

Източник