Мексико отказва да приема български туристи

Мексико отказва да приема български туристи. За това сигнализираха от Обединение „Бъдеще за туризма“ до Министерството на туризма, външно министерство, посолството на България в Мексико, както и почетния консул на Мексико у нас.

От началото на октомври 25 организирани туристи, които са имали всички необходими документи на територията на Мексико, както и закупен туристически пакет, веднага след приземяването на самолета в Канкун са били върнати обратно, съобщиха от обединение „Бъдеще за туризъм“.

Димитър Балтов, който е в управлението на един от големите туроператори у нас, заяви:

„Местните власти – гранични ли са, емиграционни ли са, точно не знаем, прибират избирателно около десетина-петнайсет човека от всеки полет, като очевидно се таргетират лица от Източна Европа и от бившите съветски републики, принудително ги вкарват в една стаичка, взимат им телефоните и паспортите, нищо не им се обяснява, държат се грубо, говорят само на испански. Доколкото клиентите могат да разберат какво се случва, те им казват, че нямат платена резервация в Мексико за настаняване и че са потенциални емигранти“.

iStock

 

Багажът на някои от върнатите обратно туристи е изгубен и не е възстановен, посочват от обединение „Бъдеще за туризъм“, които са сигнализирали институциите и настояват за решителна намеса на българските дипломати.

 

„Те всъщност ни преразказват и ни препращат писмо от имиграционните власти на Мексико и причината, която се дава – те не са представили достатъчно убедителни доказателства, че имат платена резервация в Мексико. Това е един абсолютно бланкетен отговор“.

Мексиканските власти не дават информация по случая – каза почетният ни консул на Мексико в България Пенчо Ралчев. Той посочи, че в единия от случаите е имало несъответствие в имената на личните документи и тези, вписани в туристическия ваучер. Той посочи, че е съдействал на гражданите, които са се обърнали към него.

От Министерството на туризма потвърдиха, че са запознати с казуса и заедно с Министерството на външните работи са се заели с проверка на казуса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *