Мобилните оператори вдигат цените на услугите си

Поскъпват услугите на мобилните оператори.

„Виваком“ уведоми вчера клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината е инфлацията през 2022 г., като телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември – 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията,

И абонатите на останалите два телекома – А1 и Yettel, вероятно скоро ще бъдат уведомени за повишени цени. За това наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите. Ако се приложи 15.8% инфлация, месечният абонамент от 20 лв. ще поскъпне с около 3 лв., при 30 лв.- с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година.

istock

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите – А1 и „Теленор“ (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години.

 

„Теленор“ и А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *