Може ли новият бразилски президент да спаси Амазонската гора

Доскоро Бразилия имаше за президент местно копие на Доналд Тръмп в лицето на Жаир Болсонаро. Приликите между двамата са толкова много, че е невъзможно да не бъдат забелязани.
И двамата реагираха по сходен начин на ковид кризата, а когато изгубиха изборите, опитаха да предизвикат безредици. И в САЩ, и в Бразилия обаче в крайна сметка те напуснаха ръководните си постове и оставиха наследниците си да оправят бъркотиите. Болсонаро, за разлика от Тръпм, реши и да замине в чужбина.
В бразилския случай на негово място идва опитен политик – Луис Игнасио Лула да Силва. Това е третият му мандат на поста, след като без избиран през 2003 г. и 2006 г. До тук добре, но на новия президент тепърва му предстои страшно много работа. Един от ключовите въпроси ще е политиката му по отношение опазването на Амазонската гора.
Защо този аспект от държавното управление е толкова важен за страната?
Бидейки най-голямата държава в Южна Америка (8.5 млн. кв. км. територия и 208 млн. жители), Бразилия е страната отговорна за голяма част от Амазонската гора, обхваща севрозападната ѝ част.
Това парче земя, запазило се като едно от последните, недокоснати от човека, е от изключителна важност за климата, съответно – и за целия свят. Неслучайно от години множество държави дават милиарди за опазването на тропическата гора и за да компенсират местните за това, че не могат да я изпозлват.
Болсонаро имаше различни виждания за това какво трябва да се прави с гората. Още в началото на мандата си той улесни с нови правила местните фермери. Така им бе позволено да изсичат големи територии, за да ги превръщат в пасища за добитъка. А когато през  2019 г. избухнаха огромни пожари президентът започна да полага усилия за потушаването им едва след сериозен международен натиск.
Лула да Силва обаче вече даде заявка, че тази политика ще се промени. В първата си реч като президент той заяви: „Целта ни е да постигнем нула обезлесяване в Амазонската гора“. Това обаче няма да е толкова лесно. Фермерите в Бразилия са сред най-влиятелните групи в обществото. А те от години обясняват, че ограниченията за опазване на гората пречат сериозно на бизнеса.

Един от основните им проблеми е разкриването на нови пасища. За да се случи това територии от гората трябва да бъдат обезлесени. Именно подкрепата на фермерите бе една от причините Болсонаро да спечели предишните президентски избори. Т.е., ако Лула да Силва иска да опази гората, трябва да намери начин да успокои фермерите дали с компенсации, или по някакъв друг начин.
Президентът вече заяви, че няма нужда от изсичане, за да се развива агросекторът. Наред с това един от първите подписани от него укази бе за по-строги мерки за опазване на природата.
Въпреки това балансът между интересите на фермерите и гората ще е много труден. Това е един от най-важните сектори за Бразилия, формиращ сериозна част от износа ѝ.
Засега обаче Лула да Силва изглежда решен да намали сечта. Друга негова ключва стъпка бе възстановяването на международния фонд за опазване на Амазонската гора.
Този механизъм бе създаден от него в предишния му мандат като идеята е, че във фонда могат да правят вноски много държави. След това със средствата се финансират различни иницативи за опазване на гората. В този фонд са събрани над 1 млрд. долара, но по времето на Болсонаро парите просто не се използваха. След като Лула да Силва обяви, че възстановява механизма в рамките на два дни Норвегия и Великобритания заявиха готовност да се включат с вноски.
Така с първите си стъпки новият бразилски президент показа, че опазването на Амазонската гора ще е негов прироритет. Това не е изненадващо. Според различни оценки в предишните си два мандата той е успял да намали сечта с около 70%. В крайна сметка обаче само времето ще покаже дали той ще има достатъчно желание и сили да продължи в същата посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *