Мъск пуска марсианската ракета до 2 месеца

/КРОСС/ Илон Мъск обяви кога ще бъде първото орбитално изстрелване на свръхтежката ракета Starship.“ Има истинска възможност това да стане в края на февруари. Не е изключено стартът да се случи и в началото на март“, написа шефът на SpaceX, съобщи „Труд бг“.

В края на 2022 година компанията проведе успешен статичен тест, при който запали 14 от общо 33 ракетни двигателя на първата степен. Starship ще бъде не само най-мощната, но и една от най-евтините ракети. Тя ще може да се ползва многократно и да отведе 100 души до Марс.

Проектът плаши НАСА, защото превръща ракетата SLS в излишна. Двигателите на Starship работят с течен метан и могат да се използват и на други планети. Тези на SLS са на практика същите, като тези в американската совалка, дебютирала преди 40 години.

„След като надеждността на Starship бъде демонстрирана с голям брой полети, което може да се случи за няколко месеца, това ще направи всички останали ракети – морално остарели“, каза за Politico авиокосмическият инженер и консултант Ранд Симбърг.

Ако SLS няма да лети повече от веднъж на няколко години, просто няма да бъде значим играч в бъдещето в космоса, особено когато се лети Starship, допълва специалистът.

По данни на Politico директорите в НАСА са силно притеснени, защото поредицата им от грешни избори може да се оказа явна.
Starship се разработва от 2016 година, като иновативният метанов двигател за пръв път е концептуализиран през 2012 г. Ракетата е за многократна употреба, като ще може да каца обратно на Земята и да се презарежда. Разработката на ракетата все още е в процес, като според различни оценки струва между 2 и 10 милиарда долара. Очаква се едно изстрелване да има цена от около 10 милиона долара. Причината за тази рекордно ниска цена е възможността за многократна употреба и ефективността на ракетните двигатели. Очаква се на ниска орбита Starship да може да достави 140 тона полезен товар. Височината на ракетата и нейния ускорител е 120 метра.

Марсианската ракета на Мъск ще се отличава и с корпуса си от стомана. Тя отново ще може да се приземява и използва повторно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *