Над 6 000 екологични отоплителни уреди са монтирани по проекти, изпълнявани от Столична община

Сключени са над 7500 договора с домакинства и са монтирани над 6000 нови екологични уреди в София. Столична община изпълнява проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни  устройства на твърдо гориво с екологични устройства, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ и по програма LIFE. Това съобщи днес пред журналисти зам.-кметът на Столичната община по екология Десислава Билева, която присъства на монтаж на климатици в дома на семейство Миткови в столичния район „Овча купел“.

По двата проекта очакваме да подменим уредите на 14 000 домакинства, посочи също Билева.

Столична община не спира да работи за подобряване качеството на въздуха. Резултатът е, че вече четвърта поредна година е в норма средногодишната концентрация на фини прахови частици от 10 микрограма. Основният източник на замърсяване е битовото отопление на дърва и въглища и затова Столична общината има два мащабни проекта за напълно безплатна подмяна на тези отоплителните уреди с екологични устройства, посочи също заместник-кметът по екология.

Десислава Билева уточни, че в дните с повишаване на замърсяването на въздуха какъвто е днешния, Столичната община прави засилени проверки на всички потенциални източници на замърсяване. Проверките се извършват от екипи на Столичен инспекторат в строителни обекти, автосервизи, цехове на дограма и др. Днес се извършват подобни проверки в седем района на Стофия. Организирано е миене на основни улици и булеварди поради подходящите атмосферни условия. Мият се ул. „Крастьо Пастухов“, бул.“Копенхаген“, ул.“Булаир“, ул.“Кюстендил“, пл.“Ручей“, бул.“Филип Аврамов“, бул.“Ал.Пушкин“ и др.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *