Нинова: Ще преговаряме с всички; Радев: БСП съхрани диалога

Благодаря за доверието, разбираме тежестта на ситуацията, ще направим всичко, което зависи от нас да има редовно правителство. Ще търсим съгласие да съставим редовен кабинет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като президентът й връчи третия мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство възлагам на вас да посочите кандидат за премиер, заяви президентът Румен Радев. БСП съхрани диалога с всички партии, показа, че може да прави компромиси да влиза в коалиции и да управлява заедно с идеологически опоненти, добави Радев.Президентът поднесе букет с цветя на Корнелия Нинова, тъй като днес тя празнува рожден ден.

Ще направим всичко за третия мандат, важно е да имаме план. 4 стъпки предвиждаме. Днес ще решим кога да свикаме Националния съвет тази седмица. Ще искаме мандат с кои парти да преговаряме в парламента. Ще искаме да преговаряме с всички, заяви Нинова на излизане от президентството.

Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, да се изясним искаме ли да има правителство или да се прехвърля горещият картоф. От тази среща вече зависи 4-ата стъпка. Ако постигнем съгласие, което да гарантира мнозинство, започваме да работим.

Всичко зависи от срещата между председателите на партиите. Все още има шанс за съставяне на правителство. Няма да търсим разделителни линии, каза Нинова.

Ще обсъждаме кандидата за министър-председател след разговорите с всички. Всички инсинуации как ще държим мандата за решаване на вътрешнополитически проблеми са пълна глупост. Не смятам, че едно редовно правителство е длъжно да следва политиките на служебния кабинет, коментира Нинова. Допускам лидерската среща, че ще бъде до края на седмицата, не искаме да разтакаваме във времето, каза още тя.

На въпроса дали от БСП вече имат кандидат за министър-председател, Нинова отговори: „Не, ще го обсъждаме заедно с партиите, които се съгласят да разговаряме.“

А дали ще заложат на експертен, или политически кабинет, лидерът на левицата заяви, че това също зависи от срещата между лидерите на политическите формации. Тя не пожела да изрази своето лично мнение и каза, че това ще бъде решено на Националния съвет на партията. По думите ѝ БСП ще държи мандата „разумно време“ и нарече „пълна глупост“ твърденията, че ще държат мандата, докато решават вътрешнопартийни проблеми. „Ако постигнем съгласие, че можем да правим кабинет, разбира се, ще ни трябва повече време, за да уточним задачи, състав, структура и т.н. Ако се види на лидерската среща, че няма съгласие, всеки да излезе да си каже мнението и ще го върнем“, съобщи Нинова.

Тя отбеляза, че президентът по време на срещата е поставил въпроса, че трябва да бъдат приети важните закони, защото едно бързо разпускане на парламента би ни лишило като държава от много възможности и времето трябва да се използва, за да бъдат приети. „Въпросът е много комплексен. Високо отговорност се изисква от нас, готови сме да работим и да разговаряме с всички, в същото време и да съчетаем и парламентарната работа“, каза още Нинова.

По отношение на критиките ѝ към служебното правителство, тя препотвърди, че от БСП нямат никакво намерение, ако успеят да съставят правителство, да продължават политиките му. „Ние имаме основателни критики към него, особено що се отнася до неравенства, доходи, замразяването на доходите, неприемането на бюджет в тази критична за хората ситуация, ръстът на цените, инфлацията“, посочи лидерът на левицата и допълни, че различия има и спрямо позицията за предоставяне на оръжие за Украйна, решението за самолетите.

Нинова не смята, че едно редовно правителство, каквото и да е то, е длъжно да следва политиките на служебния кабинет.

След като тази седмица бъде свикан Националния съвет на БСП, лидерската среща би следвало да се проведе до края на седмицата. Нинова заяви, че няма проблем да се срещне и с Бойко Борисов в качеството му на лидер на ГЕРБ. Ако той не дойде на тази среща, защото не иска да присъства на среща с Кирил Петков и Асен Василев, Нинова посочи: „Мисля, че чух, че г-н Борисов някъде заяви, че ще се яви на такава среща.“ Ако пък лидерите на „Продължаваме промяната“ не дойдат, тя подчерта, че когато си отговорен човек, отиваш на срещата, по примера на БСП, и заявяваш, че няма да дадеш подкрепата си. „Призовавам ги всички – мъже са, да се отнесат сериозно към момента, към отговорността, която носят, малко търпение да проявят, малко смирение“, заключи Нинова.

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *