Община Варна си иска парите за акциите в Пловдивския панаир

Ново развитие по сагата с акциите на Пловдивския панаир. Община Варна може да даде акциите си в Пловдивския панаир, ако получи 17 милиона лева. Това обявиха на пресконференция в морската столица председателят на общинския съвет Тодор Балабанов и депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, уточнява „Нова телевизия“.

През 2021 акциите в панаира, с които разполагаше община Варна, бяха внесени като апорт в дружеството „Пълдин туринвест“, но община Варна все още не е получила пари за акциите си. А към момента няма законово право да се оттегли направения апорт.

„Гласуването на Общинския съвет ще бъде според мен грешно, ако то вземе решение под каквато и да е безвъзмездна форма ние да дадем тези акции на когото и да е било. Ако иска държавата, чрез Министерството на икономиката, ако иска Общинският съвет, ако иска община Пловдив нека да бъдат така добри да ни платят парите.

Ние нямаме претенции за тези акции, но да плащаме на Пловдивския панаир загубите, както сме го правили предходните години – няма да го направим. Защото и без това на нас парите не ни стигат“, заяви Бранимир Балачев, депутат от ГЕРБ.

Само преди ден съветници от Демократична България поискаха община Варна да стане акционер в „Пълдин туринвест“ на Гергов.

Внесено от съветниците на ДБ предложение е ОбС-Варна да отмени апорта на акциите на „Международен панаир Пловдив“ АД, както то бе гласувано. Предложението е отправено до председателя на общинския съвет с искане да се свика извънредна сесия.

Според тях вземането на решение за прехвърляне на акциите е станало при непълно изясняване на всички относими факти и обстоятелства. Според предложението решение на Върховен административен съд за неспазена процедура дава възможност да се преразгледа решението на Общинския съвет.

Припомняме, в края на миналата година с дяловете на Община Варна от 29% и с досегашния си дял от 50% бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик с общо 79% от акциите на Панаира чрез дружеството си „Пълдин инвест“. И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В самия Пловдив се надигна сериозно обществено недоволство от новата придобивка на бизнесмена и изключен от БСП Георги Гергов, въпреки че той предложи да дари на Община Пловдив 2 процента от акциите и 6 декара от площта на изложението „Международен панаир – Пловдив“ за изграждане на Опера в града – предложение, което е старо, но се актуализира отново сега. Именно по този начин Георги Гергов се опита да прокара схемата и през 2017 г.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *