Палеонтолози откриха над 250 фосилизирани яйца на титанозавър в Индия

Находката се състои от 92 гнезда, открити в долината на река Нармада, известна като едно от най-големите места за гнездене на динозаври, познати на човечеството.

Екип от индийски палеонтолози са открили находка от над 250 фосилизирани яйца на титанозавър. Вкаменените яйца са били разделени в 92 гнезда, намиращи се в долината на река Нармада, в частта й в щата Мадхя Прадеш. Проучването на научния екип бе публикувани преди дни в научния журнал „PLOS ONE”.

“Нашата работа показва, че централната част на долината на река Нармада е била огромно място за гнездене на динозаври завроподи и ни дава идея какви са били репродуктивните навици на титанозаврите в периода преди да изчезнат завинаги“ коментира Харша Диман – главен автор на изследването.

Находките на фосилизирани яйца на динозаври са изключително важни, тъй като учените разполагат с много малко сведения за репродуктивните навици на гигантските животни. Подобни открития помагат на палеонтолозите да разкриват различни частици от живота и еволюцията на динозаврите.

Интересното при титанозавърските яйца е, че те са били заровени в земята, в плитки дупки, което вероятно означава, че майките не са осигурявали топлината, нужна за инкубация, а са разчитали на земната топлина.

След проведени изследвания върху фосилизираните яйца учените установяват, че някои от тях имат повече от една черупка, а други пък имат второ яйце отвътре – аномалии, типични за влечугите и птиците. Яйцата вероятно са били снасяни едно по едно на меката почва около водоеми.

Учените все още не са установили точната възраст на фосилите, но смятат, че са на около 65 милиона години – периода, когато динозаврите изчезват от планетата ни.

Целият 1000-километров регион около долината на река Нармада е известен като едно от най-големите места за гнездене на динозаври, познати на човека. Там са откривани стотици скелети и фосили на динозаври и има ключова роля за познанията ни за изчезналите обитатели на Земята.

Гигантозавърът е общо название на най-големите представители на завроподите от всички континенти – четирикраки тревопасни динозаври, характерни с дългите си вратове. Сред тях е и видът Патаготитан – най-голямото съхоземно създание, за чието съществуване човечеството има доказателство.

 

Снимка: Гигантозавърът е общо название на най-големите представители на завроподите от всички континенти – четирикраки тревопасни динозаври, характерни с дългите си вратове. Сред тях е и видът Патаготитан – най-голямото съхоземно създание, за чието съществуване човечеството има доказателство

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *