Песков: НАТО и САЩ де факто са косвени страни в конфликта в Украйна

/КРОСС/ Участието на НАТО и САЩ в ситуацията в Украйна е очевидно, те де факто се превърнаха в косвена страна в конфликта. Това каза пред журналисти във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

„Косвено, косвено НАТО и САЩ определено участват в този конфликт. Де факто те вече са станали непряка страна в този конфликт, напомпвайки Украйна с оръжия, технологии, разузнавателна информация. Следователно участието им в този конфликт тук е очевидно“, добави още Песков.

Руското правителство следи отблизо ситуацията с цените на руския петрол, коментира още Песков.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на статистика от Argus Media, съобщи, че отстъпката за руския петрол Urals в сравнение с Brent се е увеличила до 50%. Според тях на 6 януари петролът се е търгувал за 37,80 долара за барел в балтийското пристанище Приморск, в същия ден цената на петрола сорт Брент е била 78,57 долара за барел.

„Нашето правителство, преди всичко вицепремиерът Александър Новак, следи много внимателно тази ситуация, както и също Министерството на енергетиката“, каза Песков в отговор на въпрос дали това предизвиква безпокойство в Кремъл и как може да повлияе на пълненето на бюджета.

Говорителят на Кремъл припомни и въведения от Запада указ на президента на Руската федерация с ответни мерки за тавана на цените на руския петрол.

„Разбира се, необходимо е много внимание, много внимателни действия от страна на съответните ни служби, за да не навредим на нашия енергиен сектор“.

По-рано Министерството на енергетиката на Руската федерация заяви, че не изключва приемането на допълнителни мерки за ограничаване на възможна отстъпка на руския петрол до граници въз основа на пазарните цени. Министерството ще следи цените на петрола и размера на отстъпката.

В края на декември Новак каза в интервю за ТАСС, че отстъпката за руския петрол се е увеличила поради удължаването на маршрутите за износ, но ще намалее в рамките на четири месеца след стабилизирането на новите вериги за доставки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *