„Петер фон Кант“ в разпространение от 13 януари

Камерната драма „Петер фон Кант“ на изтънчения провокатор на френската кинематография Франсоа Озон тръгва в регулярно разпространение в България от 13 януари! Освен че е напрегната и визуално завладяваща история за отношението между любовната страст и желанието за власт, творбата на Озон е своеобразен реверанс към знаковия немски режисьор Райнер Фасбиндер, известен като „лошото дете на немското кино“.

„Петер фон Кант“ (Франция, Белгия 2022), оригинално заглавие: Peter von Kant, 85 мин., драма, сценарий и режисура: Франсоа Озон. Свободна интерпретация на култовата пиеса „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер и на едноименния филмов шедьовър от 1972-ра година, също дело на Фасбиндер.

Във филма участват: Изабел Аджани, Дени Меноше, Хана Шигула, Халил Бен Гарбия, Стефан Крепон др.

Анотация:

Успешният кинорежисьор Петер фон Кант живее с асистента си Карл, когото обича да унижава с повод и без повод. Един ден прочутата актриса Сидони, някогашно откритие на режисьора, го запознава с Амир, привлекателен млад мъж със скромно потекло.

В ръцете на Франсоа Озон, един от дръзките визионери на съвременното европейско кино, тази история акумулира мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън – всичко, което прави живота и изкуството така неразривно свързани. Превръщайки героинята Петра фон Кант в мъж, при това кинорежисьор, изигран превъзходно от Дени Меноше според признанието на международната критика, Франсоа Озон отдава почит не само на оригиналния филм, но и на самия Фасбиндер.

Фестивални участия и награди:

2022 Номинация за „Златна мечка“ за най-добър филм на кинофестивала Берлинале

2022 Номинация за „Теди“ за най-добър игрален филм на кинофестивала Берлинале

 

2022 Номинация за най-добър филм от кинофестивала в Сан Себастиан

 

2022 Награда FilmOut за най-добра поддържаща роля (Халил Бен Гарбия) и за най-добър международен филм от фестивала в Сан Диего

От 13 януари 2023 г. „Петер фон Кант“ ще бъде част от програмата на киносалоните в цялата страна. Филмът не се препоръчва за лица под 16 години.

 

Трейлър:

https://www.youtube.com/watch?v=Ns2xmhjycRU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *