Проф. дн Ирена Петева е преизбрана за ректор на УниБИТ

УниБИТ оценява високо дейността и заслугите на проф. Стоян Денчев за издигане авторитета на университета и зае високоотговорния пост – Председател на Съвета на Настоятелите на висшето училище.

Проф. дн Ирена Петева е избрана за ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) за следващ мандат от 4 години с убедително мнозинство с 52 „за“ от общо 55 гласували. Това ще е втори мандат на проф. Петева. 

Доц. д-р Константин Казаков е новият председател на Общото събрание на УниБИТ, който приема поста от проф.д.ик.н. Стоян Денчев – дългогодишен ректор на университета. „Доц. Казаков се обърна към проф. Денчев, за да го покани да остане в президиума на Общото събрание и това бе първата стъпка за прилагане на практика на приемствеността в управлението на УниБИТ като ефективен инструмент за стабилност и успех на висшето училище и постигане на по-високи резултати“, разказват от екипа на университета.

проф. Стоян Денчев

Проф. Денчев е и председател на Съвета на настоятелите на висшето училище, в чийто състав влизат проф. Богдан Угърчински – бизнесмен, д-р Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, проф. Петър Стефанов – председател на Централния кооперативен съюз, акад. Кирил Боянов, г-н Георги Йорданов –  бивш министър на културата, Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон и Габриела Кръстанова – представител на Студентския съвет.

Общото събрание на УниБИТ е избрало и нов състав на Академичния съвет. Съгласно Закона за висшето образование и Правилника за дейността на УниБИТ, на първото си заседание членовете му са дали гласа си в подкрепа на новите зам.-ректори: проф. д-р Тереза Тренчева – по научноизследователската и международната дейност и проф. д-р Иванка Павлова – по научната дейност.

Проф. дн Ирена Петева е родена във Велико Търново. Завършва Държавния библиотекарски институт и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност “Библиотекознание и библиография”. Професионалната й кариера започва в Централна лаборатория по автоматизация и научно приборостроене към БАН. Хабилитира се по специалност „Теория на научната информация”. Тя е доктор на науките в областта на обществените комуникации и информационните науки. Научните й търсения са в  сферата на електронното управление и електронния бизнес, достъпа до информация, библиотечния и образователния мениджмънт. Ректор на УниБИТ е от 2019 год.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *