Пътната агенция ще ни известява за изтичаща винетка

Агенция „Пътна инфраструктура“ да изпраща съобщения на потребителите на своята интернет страница, ако имат електронен фиш, както и два дни преди изтичане на срока на валидност на електронната винетка. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени в Народното събрание. Целта на мярката е да ограничи налагането на санкции заради невнимание на водачите, като ги улесни максимално да спазят законовите изисквания, пише в мотивите към законопроекта.

Освен това в Закона за движение по пътищата се предлага периодът за групиране на нарушения да се увеличи от един ден на един месец.

Според направените предложения АПИ трябва да предостави програмни интерфейси на фирмите, с които те да интегрират своите системи на автомобилните паркове и така да автоматизират купуването на винетки.

Друга промяна залага част от приходите за такси за ползване на инфраструктура като мостове, тунели и проходи да постъпват в бюджета на общината, на чиято територия се намират. За пример се дава ползването на Дунав мост, за ремонта на който община Русе е дала близо 279 хил. лева от 2017 до 2021 г.

В момента тол системата позволява купуване на електронни винетки и маршрутни карти чрез сайта на АПИ или чрез Национален доставчик на услуги. Това противоречи на концепцията и излишно централизира продажбата на винетки и води до загуба на от 17 до 23 милиона годишно, които сега се плащат като комисиони на т. нар. доставчици на услуги, пресмятат депутатите.

Затова те предлагат да се намали процентът на комисионата за предоставяне на услуга за закупуване на винетки и маршрутни карти на 3% от сегашните 7%. Освен това със законопроекта се ограничава и рекламата на тези интернет страници, тъй като осигуряват само посредничество.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *