Радан Кънев: Повечето партии използват парламента като трибуна към предсрочни избори

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Не изглежда оптимистично, като гледаме как тече дебатът в парламентът. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев по повод шансовете за създаване на правителство с третия мандат. Дебатът е извън границите на добрия тон и е много предизборен. Повечето партии използват парламента като трибуна към предсрочни избори, а не по предназначение, добави той.

Моето убеждение е, че е важно България да има редовно избрано и силно правителство, в което да има ниво на консенсус отвъд споровете. По ключовите въпроси трябва да има стабилно мнозинство, защото ни предстои поредният опит за влизане в Шенген и Еврозоната, както и период, в както България ще се адаптира в новите икономически реалности. 2023-та е годината, в която кризисните мерки трябва да бъдат превърнати в постоянно действаща политика. Без работещ парламент и определено ниво на консенсус, България не може да приеме тези мерки, не може да приеме законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Има непосредствена опасност да бъдат загубени много средства, заяви Кънев.

Като общество и като демокрация ние не можем да си позволим да бъдем неуправляеми в най-тежката криза от десетилетия, държавата реално да бъде в ръцете на един човек, защото много ходове на президента Радев, особено във външната политика, са, меко казано, спорни, подчерта евродепутатът.

Той отбеляза, че няма и няма да има мнозинство ГЕРБ-ДПС-ДБ, както твърдят от ГЕРБ.

Това е или опасна илюзия, или опит за заблуда на собствените избиратели. Ако третият мандат бъде даден на ДБ, има възможност за правителство, подкрепено и от ПП, и от ГЕРБ. Всякакви разговори с БСП, при тяхното позициониране в подкрепа на агресията срещу Украйна, са напълно безпредметни, каза още Радан Кънев.

бТВ, „Лице в лице“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *