Радев: Охраняваме външните граници на ЕС по-добре от държава в Шенген

Първо, искам да благодаря на канцлера Нехамер за приетата покана да посети България и да се запознае с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената делегация от него имаше възможност да се запознае с реалната ситуация. Ние сме построили изцяло с националния бюджет оградата на нашата граница. Осигурили сме стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в Елхово, където заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер са на посещение в Регионална дирекция „Гранична полиция“, предаде кореспондентът на БГНЕС.

От този център се координира и охраната на границата, която се извършва от служителите на полицията, подпомагана от жандармерията и българската армия. През изминалата година натискът на нашата граница нарасна и действията на мигрантите стават все по-яростни. В рамките на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени.

Държавният глава отбеляза, че за справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки, като отбеляза срещите на най-високо политическо ниво с Турция и Гърция, с председатели на парламента и на министри на вътрешните и на външните работи.

„Мога да откроя моите срещи с президента на Турция Ердоган и поетия ангажимент много по-стриктно да се охранява границата“, посочи Радев.

По думите му значително е подобрена организацията на охрана на границата, ремонтира се и инфраструктурата. „Предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи“, обясни още той.

Президентът каза още, че България е засилила проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция. „Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти, с центрове в различни държави на ЕС“, добави Радев.

Страната ни работи активно с МВР и службите за сигурност не само със съседните държави, но вече и с тези от ЕС, като в резултат на това сътрудничество миналата седмица беше организирана мащабна акция.

Радев се обърна към австрийския канцлер с думите, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция и му благодари за сътрудничеството, което вече дава резултат.

Радев допълни, че напълно разбира позицията на Нехамер за ветото за Шенген, защо като държавен ръководител първи приоритет е сигурността на неговата страна. „Но и споря с него за следното: това, е че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България трябва да стои извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС, и то по-добре отколкото държава в Шенген“, категоричен е българският държавен глава. Той уточни, че Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободното движение и не е справедливо България и Румъния да бъдат извън него, защото нашите икономики губят. Радев изрази надежда, че ще бъде намерено едно наистина рационално решение по този въпрос. С канцлера Нехамер ние споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е обща задача на всички държави-членки и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа, и искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕК, и пред ЕС, заяви Радев.

„Докато представлявам България на Съвета на ЕС, ще продължавам на всеки съвет да поставям въпроса за охраната на границите и за Шенген“, съобщи Радев. „Както подчерта и настоява канцлера Нехамер, ние ще работим за това охраната на външните граници на ЕС да бъде общ европейски въпрос“, каза той и добави, че това е важен за Европа въпрос.

„Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования за българските гранични служители, които са изгубили живота си по време на изпълнение на своите длъжности. Защитата на българската граница, всъщност е защита и на границата на Австрия, затова ние сме изключително благодарни за усилията, които България полага за защита на тази граници, но трябва и активни действия за затвърждаване на това партньорство”, заяви федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер.

„Днес имахме възможност по време на обиколката на границата и видяхме какви предизвикателства представляват защитата й. Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Ние заедно работим срещу борбата с каналджийството, на това място е изключително важно да се подчертае, че трябват законодателни промени”, уточни още Нехамер. „На нас са ни необходими нужната законова база, която да даде възможност на защитниците на границата да действат активно, да има обща политика за отблъскване на мигрантите на границата, защото не искаме хората, които се занимават с тази незаконна дейност, да се възползват от нашите социални системи. Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница”.

Трябва да се изправим пред факта, че системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво”, подчерта още канцлерът на Австрия.

„Искам да отбележа, че миграционният натиск е един комплексен проблем, с който се сблъскваме в момента. Има две страни-членки на ЕС, които имат съмнения затова дали България и Румъния трябва да станат членки. Това са Австрия и Нидерландия. Предизвикателствата по отношение на Австрия се състоят и в това, че през 2022г. имахме подадени над 100 000 молби за предоставяне на убежище. Над 75 000 от тези 100 000 за първи път се регистрираха именно в Австрия. Австрийската полиция идентифицира два маршрута, чрез които те са пристигнали- единият преминава през Сърбия, Румъния, Унгария и стига до Австрия, а другият маршрут преминава през България”, заяви още Карл Нехамер. „Трябват ни общи усилия, за да може България да се справи със защитата на границата и аз като канцлер защитавам думата си, че ние трябва да подкрепим България, защото все още й трябват технически подобрения по границата. Министърът на вътрешните работи на Австрия е откроил 5 неща, от които ще бъде опазвана по-добре границата, но сега е ред на ЕК да предприеме мерки, защото това не е в сферата на компетенциите на националните държави. Тази седмица ще се срещна с министър-председателя на Нидерландия, а що се отнася до срещата на върха, през февруари, основната тема ще бъде миграцията- тук трябва и общо решение, трябва помощ на България”, подчерта още австрийският канцлер. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *