Радев: Следващият премиер е Гълъб Донев

/КРОСС/ Следващият премиер ще се казва Гълъб Донев. Това заяви президентът Румен Радев.

„Няма модел Радев, има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза Радев пред Дарик радио.

Ерозира доверието на българското общество към парламентарната република. Хората с всеки избор се отдръпват все повече от избирателните урни, каза държавният глава.

Според него голямата причина за тази политическа криза – майката на кризите – невъзможността на партиите да постигнат съгласие и компромис, защото не искат да отстъпят от своите ценности и да предават своите избиратели.

„Истинският генезис е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза Радев пред Дарик радио.

„Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното управление“, категоричен е Радев.

Според него е погрешно поставен въпросът какво България загуби от управлението без парламент през последните почти 2 години. „Какво спечели, а не какво губи. Какво спечели, а не какво губи. Това, което губи е очакването на нашите партньори за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дългосрочен партньор. В момента такъв политически субект няма“, заяви Радев и добави: Къде е политическият субект, който може да очертае дългосрочна визия?

Според него е ясно какво се губи. „Губим от факта, че отново няма да имаме парламент, а ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген“, заяви Радев добавяйки, че сега благодарение на усилията на служебното правителство можем да станем членове на Шенген през октомври.

„Получихме признание от всички партньори, целта е октомври тази година. Парламентът също трябва да поеме своята отговорност и да приеме необходимите два закона. Шенген ще има огромно ползотворно влияние върху нашата икономика, върху инвестициите. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които категорично трябва да се премахнат“, заяви Радев.

Коментирайки съдебната реформа, Радев каза, че за нея все не остава време. „Трябва да преминем към реални действия, а не да демонстрираме готовност за борба с корупцията“, каза той.

По отношение на изборите Радев заяви, че е получил информация от избирателната комисия, че няма да има хартия, ако изборите се проведат на 26 март. Още повече, че тогава се сменя и времето, с която може да има логистични проблеми за машините.

На въпрос дали цели избори през април, Радев отговори така: „Моята цел е да има максимално добра организация на тези избори. Максимално бързо да се движим към тях и да не губим време“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *