Разходите за строителство в САЩ неочаквано нарастват през ноември

Разходите за строителство в САЩ неочаквано се възстановяват през ноември, подкрепени от ръста при нежилищните структури, но строителството на еднофамилни жилища остава помрачено от по-високите лихви по ипотечните кредити, съобщава Ройтерс.

Разходите за строителство нарастват с 0,2% през ноември. През октомври те се понижиха със същия темп, информира Министерството на търговията.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха разходите за строителство да намалеят с 0,4%. Разходите за строителство са се увеличили с 8,5% на годишна база през ноември.

Разходите за частни строителни проекти растат с 0,3% след спад от 0,7% през октомври.

Инвестициите в частни нежилищни структури, като сондажи за газ и петрол, скачат с 1,7%.

Разходите за жилищно строителство обаче се свиват с 0,5%, като разходите за проекти за еднофамилни жилища се понижават с 2,9%. Разходите за многофамилни жилищни проекти се увеличават с 2,4%, благодарение на силното търсене на жилища под наем.

Битката на Федералния резерв с ускорената инфлация чрез агресивно затягане  на паричната политика задушава жилищния пазар, като жилищното строителство и продажбите отчитат спад.

Средната фиксирана лихва по 3-годишните ипотечни кредити, която надхвърли 7% през октомври за първи път от 2002 г., възобнови възходящата си тенденция, след като за кратко се понижи в края на 2022 г., показват данни на агенцията за ипотечно финансиране Freddie Mac.

Средният лихвен процент беше 6,42% миналата седмица спрямо 6,27% през предходната седмица. Той достига средно 3,11% през същия период на 2021 г.

Жилищните инвестиции се свиват за шест поредни тримесечия, най-дългият подобен период от срива на жилищния пазар през 2006 г.

През ноември разходите за обществени строителни проекти намаляват с 0,1% след увеличение с 1,6% през октомври. Инвестициите в държавни и локални правителствени конструкции се понижават с 0,7 на сто, докато разходите за федерално строителство расте със 7,2%.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *