Реалността повтаря изкуството: Името на Илон Мъск споменато в книга от 1952 г.

Изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск споделя името си с герой от книга за колонизирането на Марс. Тя е написана преди цели 69 години. Любопитното съвпадение е забелязано от потребители на социалната мрежа Twitter.

За пръв път това се споменава още през декември 2020 г., когато потребител на име Тоби Ли е отговорил на туит на Мъск за съдбата му. Коментарът гласи: „Говорейки за съдбата, знаехте ли, че книгата на Вернер фон Браун от 1952 г., озаглавена „Проектът Марс“ (Mars Project), споменава човек на име Илон, който смята да отведе хората до Марс?“

Тоби Ли добавя и снимка на корицата на книгата. Тогава Мъск отговаря: „Сигурни ли сме, че това е истина?“. След това друг потребител цитира английския превод на романа, показвайки, че той е реален.

Трябва да се изясни обаче, че „Илон“ не е името на героя, а по-скоро титлата, дадена на избраните лидери на Червената планета. И все пак съвпадението е доста интересно.

Книгата, озаглавена „Проектът Марс“, е публикувана през 1952 г., а английският ѝ превод излиза през 1953 година. Тя е дело на известния германски учен Вернер фон Браун, работил и като инженер на НАСА.

Преди това той е помагал при проектирането и разработването на ракета V-2 за нацисткото правителство по време на Втората световна война. След поражението на Оста, той е вербуван от правителството на САЩ за работа в Американската космическа агенция. Ученият създава ракетата-носител Saturn V, благодарение на която американците отиват на Луната.

По публикацията работи: Нели Христова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *