Славко Матанович, хърватин, биоенерготерапевт: Настана хаос след въвеждането на еврото

„От 1 януари, след като се въведе еврото, търговските корпорации закръглиха цените от хърватска куна в евро по един много некоректен начин към гражданите. Правителството явно не беше подготвило всичко, както трябваше, това да не се случи и даде възможност на търговските вериги да вдигнат цените.“ Това коментира пред българското радио „Фокус“ хърватинът Славко Матанович, биоенерготерапевт.

„Това, което се случи, е лошо за гражданите, цените изведнъж избухнаха много нагоре, повишиха се услугите, хранителните стоки. Настана един хаос. Премиерът и министърът на икономиката казаха, че ще вземат мерки срещу фирмите, които злоупотребиха. От другата страна, от търговските вериги отговориха, че правителството няма какво да направи, това е пазар и цените са ориентирани спрямо пазара“, обясни той.

„Правителството и търговските вериги имат война, а лошото се случва за хората, за гражданите. Има една поговорка: „Когато слоновете се бият, страда тревата“. Точно това се случва и при нас в момента. Няма как да се оправи тази ситуация. Ясно е, че правителството няма какво да направи, а само говори с цел фокусът да се насочи към другата страна“, смята Матанович.

На въпрос на водещата какво се случва със заплатите в Хърватия Матанович каза, че те в момента са замразени. „Хиперинфлацията, която се случи още преди Нова година, е сериозно нещо. Европа печата пари без покритие. Стана дума за 6 милиарда евро, което произвежда хиперинфлация. Тя дойде от енергетиката, цените на тока и енергоносителите и се прехвърли върху всичко останало. Нашето правителство взе много добри мерки да предпази гражданите – ограничи цените на ток, на бензин, на газ. Тези мерки ще са до края на април. Засега наистина това е нещо хубаво. Но сега с въвеждането на еврото се получи един много сериозен удар. Например, аз вчера отидох да измия колата – 50% са се увеличили цените на тази услуга. Просто бях шокиран.“

Фокус 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *