След Румъния, и България с шанс за малки ядрени реактори

След като през миналата седмица бе съобщена новината, че Румъния ще строи малък модулен  ядрен реактор(ММР), се очаква и България да започне преговори за същото.

На 12 и 13 януари в София от американската компанията „X-energy USA“ ще презентират конкретен проект и ще предложат място у нас, което е подходящо за изграждане на ММР.

По информация на Еко Новини компанията ще открие и представителство в София.

“X-energy“ е компания за проектиране на ядрени реактори и горива, която разработва нова генерация високотемпературни ядрени реактори с газово охлаждане от поколение IV. Компанията е лидер в разработването на ММР, като от основаването през 2009г. многократно е получавала държавно финансиране през Департамента по енергетика на САЩ.

Какво представляват ММР?

Малки реактори според класификацията на Международната агенция за атомна енергия са от 10 до 300 MW. Общо в света работят 133 такива реактора в 28 държави. Но от десетина години започна разработването на малки модулни реактори до 50 MW за граждански цели. Те се базират на технологиите, които се използват от над 60 години в атомните подводници, самолетоносачи и ледоразбивачи. Но сега навлизат в производството на ядрена енергия за потребление. В момента се разработват над 70 проекта в Съединените щати, Русия, Китай, Япония, Южна Африка, Аржентина, Дания и дори Люксембург.

Какви са преимуществата на ММР?

Най-голямото е, че всички основни компоненти се затварят в  компактни моноблокове, което ги прави много ефективни и лесни за транспорт и монтаж.

Те използват и технологии, които ги правят няколко степени по-сигурни от използваните досега в конвенционалните ядрени реактори с голяма мощност. Това е поради факта, че охлаждането на ММР и системите за сигурност са по-опростени и функционално безопасни, защото работят с разтопени соли, които едновременно са гориво и охладител.

На трето място изграждането на този вид реактори е във възможностите на държави с малки икономики ,каквато е нашата. ММР нямат и проблема със складиране отработеното ядрено гориво, защото те могат да работят с него. Дори напротив, те ще решат въпроса с ядрените отпадъци. От друга страна отработеното от ММР гориво ще има по-кратка и ниска радиоактивна токсичност.

Много важен е и фактът, че една атомна централа може да бъде съставена от 5,6 или 8 модула. Най-оптималните са по 50 MW, тоест между 250 и 400 МW. Техният експлоатационни срок е до 60 години, след което се заменят с нови модули.

Голям плюс на ММР са и цената и времето за изграждане. Те могат да се изградят след получаване на съответните разрешения от властите за около 1,5 -2 години. Цената е в пъти по-ниска от тази на големите АЕЦ с реактори от по 1000 MW, каквато е Белене.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *