Служебният кабинет възражда проекта АЕЦ „Белене“

На 17 януари министерството на енергетиката ще представи стратегия за дългосрочно развитие на българската енергетика. Това обяви заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков във връзка с плана, за чието разработване съобщи главата на енергийното ведомство Росен Христов в първия ден на годината.

В стратегията, която предстои да бъде приета от Министерския съвет, се предвижда залагането на изграждане на 2000 мегавата ядрени мощности на площадката на „Втора атомна“ в Белене, както и на още 2000, които да заместят 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, които ще излязат от експлоатация до края на десетилетието.

„Анализират се всички възможности за развитие на ядрената енергетика, в това число и чрез иновативни ядрени технологии като малките модулни реактори. Предвижда се изграждане на 2000 мегавата нови мощности на площадката в Белене до 2035 или 2040 година, ако се забавим. Освен това се предвижда изграждане на 2000 мегавата заместващи мощности на площадката в Козлодуй до 2045 година, както и изграждане на дълбоко хранилище за ядрени отпадъци до 2050 година„, каза Еленко Божков, който взе участие в конференция, посветена на технологията за малки модулни реактори.

„Надяваме се да има конструктивен диалог и активно участие от всички заинтересовани страни“, изразяват надежда от министерството.

Като успех в развитие на ядрената енергетика бяха откроени и споразуменията с „Уестингхаус“ и „Фраматом“ за доставка на ядрено гориво, което да бъде използвано в 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Автор:

Иван Гергов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *