Спад на обявите за работа

През декември 2022 г. се наблюдават малко под 28 000 обяви за работа, като те са намалели с 33% (близо 14 000 по-малко) спрямо ноември. Това показва ежемесечният анализ на водещ кариерен сайт в България (JobTiger).

През последното тримесечие на миналата година спадът е цели 43%, като той е на-осезаем през последния месец на 2022 г.

На годишна база обаче броят на обявите е все още с 5% по-голям от този през последния месец на 2021 г.

От компанията, осъществила проучването, отбелязват, че драстичният спад на предлагането на работа не е нещо нестандартно за последния месец на годината. Коледните и новогодишни празници обикновено са причина за забавяне или преустановяване на работните процеси за 10-15 дни, в това число и процесите на подбор на персонал.

През декември се наблюдава солиден спад при обявите за работа във всеки един сектор, като най-много е намалял броят на предложенията в сектор „Търговия и продажби“ – спад на обявите с 3360 или с 35% спрямо ноември. След него се нареждат секторите „Производство“ и „Административни и обслужващи дейности“ (понижения с по 36%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (с 29%), сектора „ИТ“ ( с 21%), „Логистика и транспорт“ (с 29%), „Строителство“ (с 39% спад), „Здравеопазване и фармация“ (с 33%), „Счетоводство, одит, финанси“ (спад с 28%) и „Маркетинг и реклама“ (с 25% спад).

На годишна база през декември все още се отчита нарастване на обявите за работа в почти всички сектори с изключение на „ИТ“, където подобно на тенденциите по света има спад на предложенията за работа с цели 27% спрямо последния месец на 2021 г.

По отношение на дяловото разпределение на обявите по сектори на първо място е секторът „Търговия и продажби“ (с 22%), следван от секторите „ИТ“ (с 15,3%) и „Производство“ (с 14,9%).

Подобно на общия брой обяви, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също са намалели с приблизително една трета (с 30%). Те са с около 1400 по-малко от ноември и общият им брой се равнява на около 3400 или 14,3% от всички обяви. Като разпределение по сектори 66% от този тип предложения са в сектора „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (13%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (12%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Във водещите областни градове се наблюдава същата тенденция – общият брой на обявите в тях е намалял с 33%. Спадът на предложенията във всеки един от тях е както следва: София (-32%), Пловдив (-36%), Варна (-37%), Бургас (-33%), Русе (-31%) и Стара Загора (-26%). Броят на предложенията за работа като дялово разпределение е:  София (48%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през ноември е намалял с 33% – около 700 предложения по-малко. Общият брой на този тип обяви  е около 1350, което е 6% дял от всички обяви.

Въпреки солидния спад на обявите за работа през декември, изминалата 2022 г. отчита по-активен и по-стабилен пазар на труда от предходните 2020 г. и 2021 г. , заключва анализът на водещ кариерен сайт.

Сумарно през изминалата година бяха публикувани около 566 000 предложения (в това число и дублиращи се позиции на месечна база), което е с 14% (малко над 69 000 ) повече от 2021 г.

Въпреки динамиката през последните месеци, всеки един от секторите отчете ръст на обявите през 2022г.  Той бе най-голям в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (с 16 700 повече предложения или ръст с 25%), който успя да възстанови нивата на предлагане от периода преди пандемията.

След този драстичен (макар и обичаен) спад на предложенията за работа през декември, очакванията на JobTiger са, че още в първия месец на новата година ще има нов ръст в предлагането на обяви за работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *