Стоил Алипиев: Започнахме проверки в общите условия на търговците

КЗП проверява мобилни оператори за нарушение на клаузи в договорите с клиенти.

Стоил Алипиев – председател на КЗП

Започнахме проверки в общите условия на търговците. Прегледани са общите условия на мобилните оператори. Предстоят заседания на комисията, така че към момента няма как да оповестим конкретни резултати. Проверяваме дали клаузите, които са в общите условия на договорите, поставят потребителя в неравноправно положение. Предвиден е ред, по който те да бъдат отстранявани. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев в ефира на „България сутрин“.

По думите му най-честите жалби срещу мобилните оператори са свързани с нелоялните практики – потребителите биват подведени при вземането на търговско решение. 

„Нелоялните търговски практики са вторият основен проблем на пазара и трябва да им се обърне внимание, защото създават предпоставки за изкуствено завишаване на цените“, отбеляза гостът.

Алипиев поясни, че максималният размер на санкциите, които КЗП може да наложи, е до 50 000 лв.

„Предвижда се догодина големите търговци да преминават одити за прилагане на нелоялни търговски практики. Лошите такива създават пречки за банково финансиране и участие в капиталовите пазари“, поясни той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на КЗП коментира, че съобщенията за намаления са обвързани с нормативна уредба – те не трябва да бъдат предлагани за повече от 30 дни. 

„Тенденцията е административните нарушения да преминават в нелоялни търговски практики„, посочи Алипиев.

По отношение на потенциалното поскъпване на мобилните услуги, гостът коментира, че „подобни ситуации рушат доверието между всички участници на пазара – контролен орган, търговци и потребители“.

 

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/291500-shefat-na-kzp-neloyalnite-targovski-praktiki-sa-osnoven-problem-na-pazara