Столична община пренасочва парите за ремонт на Борисовата градина към зелени пространства в шест района

Средствата за ремонта и обновяването на Борисовата градина ще бъдат насочени за изграждане на междублокови зелени споделени пространства в шест столични района. Едно от облагородените пространства ще бъде градината пред хотел „Рила“, съобщават от Столична община.

Предвидените над 9 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ трябваше да бъдат вложени в ремонт на историческата част на най-големия парк в София, включително ремонт на алеите, уличното осветление, поставяне на нови пейки и кошчета.

Вместо това те ще отидат за обновяването на около 50 градинки в кварталите на шест столични района – „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Възраждане“ и „Сердика“.

Преди дни заместник-кметът по околна среда Десислава Билева съобщи, че проектът за ремонт на Борисовата градина няма да се осъществи, въпреки че общината е на финала на процедурата по избор на изпълнител за него. Причината е, че две сдружения  – „Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт“ и Граждански комитет „Спасение 2000“ обжалват Решението на РИОСВ София, че проектът не подлежи на екологична оценка.

Делото е приключило с решение в полза на общината на първа инстанция, но продължава на следваща. Това прави невъзможно усвояването на средствата по проекта, който трябва да бъде приключен до октомври тази година.

Първият проект за ремонт на историческата част на Борисовата градина беше обявен през 2020 г., но беше отложен заради притеснения на граждани, че избраният асфалт за алеите не е подходящ, неяснотата дали ще се секат дървета и липсата все още на подробен устройствен план на парка. Миналата година общината обяви отново поръчката в опит да се впише в срока за усвояване на европейските пари.

Вместо това средствата ще се използват за облагородяването на 48 междублокови пространства, като на 26 от тях ще бъдат изградени и детски площадки. Предстои предложението на замяната на обектите да бъде обсъдено и гласувано от Столичния общински съвет.

Инициативата на общината за облагородяване на междублокови пространства стартира през 2020 г. За последните три календарни години са изпълнени общо 103 обекта на територията на всички райони.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *