„Тайни“ алгоритми вече управляват градове

мните алгоритми и изкуственият интелект като цяло може още да са в ранна фаза на своето развитие, но вече се използват активно във все повече сфери. Една от тях е управлението на градове, съобщава сп. Wired.

Нов доклад на неправителствената организация EPIC (Информационен център за защита на електронните лични данни) е открил 29 алгоритъма, които се използват в американската столица Вашингтон. Центърът е анализирал дейността им 14 месеца.

Оказва се, че алгоритмите се използват от 20 агенции  институции. Над една трета от тях са в сферата на полицейската дейност. Градът не е предоставил пълна информация какво представляват и как се използват голяма част от алгоритмите.

EPIC отчита ръст на използваните алгоритми и в други градове. Анализ на Университета на Станфорд и Университета на Ню Йорк от 2020 г. също отчита, че близо половината от федералните агенции изпозлват някаква форма на алгоритъм за автоматично взимане на решения.

Понякога тези алгоритми допускат сериозни грешки. Така например система за анализ на опити за измама с фалшиви заявки за финансова компенсация заради безработица, се е оказала с 93% грешки и неправилно е отхвърлила над 40 000 молби. Чест проблем за тези алгоритми се оказва и расовата дискриминация.

Един от алгоритмите във Вашингтон е FraudCaster, който пък анализира опити за измами с помощи за храна. Той се използва и в Калифорния, като там е маркирал 1.1 млн. заявки като измама, но близо половината от тях се оказали коректни.

Градове в Европа също използват различни алгоритми. В Амстердам и Хелзинки например има най-различни. Включително за обучение на самите служители. Хелзинки е направил и регистър на изкуствения интелект, където са описани градските чатботове, които да помагат на гражданите.

Амстердам също има регистър, в който са описани алгоритмите за нелегални места за наем, автоматизирани системи за контрол на панкирането и алгоритъм за подобаване на сигнали към общината. Използването на такива системи е неизбежно, но ще е нужна повече прозрачност от страна на институциите за какво и как ги използват, за да могат хората да им имат доверие, казват анализаторите.

 

 

 

 

 

 

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *