Умният домашен контейнер, който се разправя с изхвърлената храна

Колко често хвърляте храна? Всеки ден? По два три-пъти на седмица? Спокойно, не сте единствените.
Всъщност не са много храбреците, готови да си доядат в понеделник пицата от уикенда. Естествено, че цялата тази храна ще отиде в кофата за боклук.

А после? Кой го интересува, общината и държавата да се оправят.

Истината е, че всички би трябвало да ги интересува.
По-голямата част от изхвърлената храна в крайна сметка изгнива в сметищата, изпомпвайки метан в атмосферата и влошавайки проблемите с изменението на климата. Като добавим към това въглеродните емисии, свързани с отглеждането, транспортирането, охлаждането и маркетинга, разхищението на храна е отговорно за около 8% от глобалните емисии, отбелязва Fast Company и разказва за един от най-новите проекти, търсещи решение на проблема.
Става дума за Mill (от мелница) – нещо, което прилича на кошче за боклук, но е доста по-умно. Мислете за него като за сушилня, комбинирана с мощна кафемелачка
Да, в тази джаджа има нещо като сешоар и нещо като мелница. Процесът на работа е следният – когато оставите вътре храна, първо започва изсушаването.
Почти всяка храна е съставена в огромния си процент от вода и това е важна стъпка в обработката ѝ. След това Mill започва да мели остатъците, докато ги превърне в прах. Това значително намалява обема на храната и я подготвя за следващия етап – пакетиране и изпращане.
От компанията производител на мелницата обещават, че остатъците ще бъдат транспортирани до фабрики, където ще се превърнат в храна за пилета. Така неизяденото от човека може да бъде използвано отново, намалява се обемът на отпадъците и се ликвидира безсмисленото изхвърляне на храна.
„В този отпадък има всичко – калории и протеини, които ние е трябвало да изядем“, казва дикреторът на компанията Мат Роджърс. Той има опит в създаването на полезни решения за дома, базирани на новите технологии.
Роджърс е сред създателите на приложението Nest, чрез което потребителите могат да контролират отоплението, охранителните камери и системи, както и противопожарните в жилищата си. Новият му продукт се концентрира върху изхвърлянето на храна.
Естествено, и пред новата концепция има проблеми.
Един от най-сериозните е смесването на отпадъци. Никой не може да гарантира, че в мелницата няма да попадне и друг боклук, различен от хранителния.
„Комбинациите от кухненски отпадъци, които хората генерират всеки ден, са безкрайни. Един ден може да има кисело мляко и фъстъчено масло, а на следващия – брашно с изтекъл срок на годност“, казва Кирстен Вирден, която отговаря за развитието на продукта.
Заради този проблем разработването на мелницата е продължило години, но Вирден казва, че преди всичко са били концентрирани върху това как ще изглежда джаджата и как хората ще работят с нея. Затова екипът залага на простата изработка и намаления брой функции.
Всъщност Mill прави само две неща – изсушава и мели. И това е достатъчно. Създателите ѝ обещават също, че машината не изпуска миризми, които би следвало да означава, че кухнята няма да мирише лошо.
Идва и големият въпрос колко струва тази услуга.
Към момента месечният абонамент за Mill е 33 долара. Извозването на хранителните отпадъци и преработката им се поемат изцяло от частни компанни.
Създателите на Mill обаче твърдят, че виждат потенциал за сътрудничество с общински и държавни власти в бъдеще. Например транспортирането на хранителните остатъци може да се прави заедно с извозването на останалата смет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *