УНСС грабна оскар за най-престижно висше училище

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) получи за пореден път Академичен оскар за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища на церемонията за награждаване на университетите, които са първи по направления в рейтинга на висшите училища. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров получи приза от Мила Вълкова, старши мениджър „Подбор, работодателска марка и мотивиране и задържане“ на „Кауфланд – България“.

Г-жа Вълкова поздрави всички за професионализма и за резултатите, които са представени в проучването. „От името на бизнеса, като една от най-големите компании в страната, вярвам че усилията, които вие полагате намират своята реализация в чудесните възпитаници, които бизнесът има възможност да интегрира в редиците си. Нашето партньорство с УНСС е своеобразен пример за това как бизнесът може да подава ръка на висшето образование и по този начин цялата ни страна да може да просперира“, каза тя.

        проф. Димитър Димитров

Проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че рейтинговата система играе важна роля: „Без да измерваме резултатите си, няма как да управляваме тези процеси. Ние непрекъснато се вглеждаме в това, което сме направили и сега заедно с г-н Георги Стойчев и г-жа Венелина Гочева направихме дискусия как да се подобри рейтинговата система“. Ректорът на УНСС подчерта също така, че с всички компании, партньори на Академичните оскари, УНСС има реални партньорски отношения. „Неслучайно „Кауфланд“ ни връчва тази награда. С тях реализираме бизнес академии, реновираме учебни зали и създаваме реални предпоставки за подобряване на учебния процес и по-добра връзка на студентите с бизнеса“.

Във връзка с преосмисляне на критериите в рейтинговата система проф. Димитров даде пример и с факта, че макар системата да е национална, УНСС от три години е част от един голям европейски консорциум ENGAGE.EU – европейски университет от 9 водещи бизнес университета и 125 000 студенти. „Помежду си го наричаме „Европейският Харвард“, с всичките конотации, които са свързани в това име. Така че следващият път ще помоля да бъдем включени в оценяването като консорциум“, в рамките на шегата добави проф. Димитров.

В България класацията на университетите е сравнително ново явление, съществува от около 15 години, когато започва да се извършва по инициатива на в. „24 часа“, а от 2010 г. тя се и институционализира. Рейтинговата система на висшите училища в страната сравнява 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *